dinsdag, 22. april 2008 - 15:37

16e eeuwse kom uit Italiaans topatelier in Vlissingse beerput

Vlissingen

Archeologen melden ook na de opgraving op het Scheldeterrein in Vlissingen verrassingen. Ze hebben tussen het huishoudelijk afval uit een beerput een bijzondere Italiaanse kom ontdekt. De kom is gemaakt in Faenza (Italië), in een van de beste ateliers van de 16e eeuw.

“Eén van de mooiste stukken Italiaans aardewerk ooit in de Nederlandse bodem gevonden� aldus Nina Jaspers van Archeospecialisten, het bedrijf dat het aardewerk onderzoekt.

In de periode december 2007 tot maart 2008 heeft ADC ArcheoProjecten in opdracht van de gemeente Vlissingen een grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd op het Scheldeterrein, waar nieuwbouw is gepland. Daarbij zijn niet alleen bouwresten en fundamenten maar ook grote hoeveelheden aardewerk opgegraven. Bij het uitwerken van de opgraving is nu tussen alle gewone scherven een bijzondere kom ontdekt.

De kom is gemaakt in Faenza (Noord-Italie), dat in de 16e eeuw het toonaangevende centrum voor aardewerkproductie in Europa was. Daar waren talloze ateliers te vinden die allerlei soorten tafelwaar produceerden. In een van deze ateliers, het Atelier van “Don Pino� Bettisi (1564 – 1593), is deze kom gemaakt. Dat is te zien aan het merkteken van de maker “Do Pi�, aan de onderzijde van de kom.

Het atelier van Bettisi stond bekend om zijn technologische vernieuwingen, zoals het gladde witte glazuur aan binnen- en buitenkant. Dit was prettiger om van te eten en ook beter schoon te houden dan het gebruikelijke rood- en witbakkend aardewerk. Bettisi is te zien als een trendsetter: overal in Europa werd zijn tafelwaar nagemaakt. Ook de in Vlissingen gevonden kom kan als voorbeeld gebruikt zijn voor pottenbakkers in de Nederlanden.

Bettisi maakte gebruik van de kleuren blauw, geel en oranje. Op de kom uit de Vlissingse beerput staat Sint Franciscus afgebeeld. De kom is tussen 1564 en 1600 in de beerput terecht gekomen. De afbeelding is een opvallend katholiek symbool in het protestantse Zeeland, midden in de Tachtigjarige Oorlog
Provincie:
Tag(s):