vrijdag, 5. december 2008 - 15:34

17de eeuwse grachtengordel genomineerd voor UNESCO

Amsterdam

Het Kabinet heeft er vrijdag 5 december mee ingestemd met de Amsterdamse voordracht van de 17de eeuwse grachtengordel voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Staat der Nederlanden zal de voordracht begin 2009 aanbieden aan de UNESCO organisatie in Parijs.

Nadat stadsdeel Centrum en de gemeente Amsterdam al eerder hebben besloten de grachtengordel voor te dragen, is hiermee een belangrijke volgende stap gezet in het verkrijgen van de Werelderfgoed status.

Tjeerd Herrema (wethouder Monumenten): “Hartstikke goed dat het kabinet tot dit positieve besluit is gekomen. De ‘michelinster’ voor Amsterdamse stedenbouw komt steeds dichterbij. Wij zijn er klaar voor.�

Ook Els Iping (voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Centrum) is verheugd: “Dit is een stap in de goede richting op weg naar de extra internationale erkenning die de unieke grachtengordel van de Amsterdamse binnenstad verdient. Als ‘siteholder’ is stadsdeel Centrum blij met deze uitkomst, hoewel we er natuurlijk nog niet zijn. De definitieve beslissing is nu aan Unesco in Parijs.�

Voor 1 februari 2009 overhandigt de Staat der Nederlanden het nominatiedossier aan de UNESCO Organisatie in Parijs. Eerder dit jaar heeft het college van B&W samen met het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum ingestemd met het Managementplan en de daarin beschreven verantwoordelijkheden, maatregelen en de waarborgen die het behoud van de waarden en de bijzondere kwaliteiten van het beoogde werelderfgoed voor de toekomst veilig moeten stellen.

Het Managementplan is een belangrijk en essentieel onderdeel van het uiteindelijke nominatiedossier dat is voorbereid door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

UNESCO neemt ruim een jaar de tijd om alle aanvragen te bekijken en te beoordelen. Omdat er al veel Europese binnensteden of delen daarvan op de Werelderfgoedlijst staan en de UNESCO organisatie heeft aangegeven de aandacht sterker te willen richten op andere delen van de wereld, zal de Amsterdamse aanvraag extra kritisch worden bekeken. Medio 2010 volgt de uitspraak of Amsterdam de Werelderfgoedstatus krijgt toegekend.
Provincie:
Tag(s):