zaterdag, 5. juli 2008 - 21:43

18 demonstranten in Dordrecht opgepakt

Dordrecht

Zaterdag 5 juli zijn bij een demonstratie van de Antiglobalisten in Dordrecht in totaal 18 mensen opgepakt.

De bijeenkomst begon 's middags om 12.00 uur in het Weizigtparkt in Dordrecht, waar de Antoglobalisten bij elkaar kwamen. De gemeente had voor deze demonstratie een vergunning verstrekt. Maar het was de demonstranten niet toegestaan om in de buurt van de haven te komen, laat staan in de buurt van de detentieboot van de politie.

Om 14.00 uur ging de groep demonstranten de stad in. "De sfeer was gezellig en rustig", aldus een politiewoordvoerder "Er werden alleen zes mensen opgepakt voor het spuiten van graffiti".

Maar omdat de actievoerders een wedstrijd hadden uitgeschreven, waarbij een vlag moest worden geplaatst op de detentieboot in de Tweede Merwedehaven ging een aantal Antiglobalisten toch naar de haven. Er onstond een soort kat en muisspel, omdat de activisten probeerden met een bootje de detentieboot te benaderen.

De KLPD, die ook een boot in de haven heeft, heeft de actievoerders één voor één uit hun bootjes gehaald. Hierbij werden twaalf mensen aangehouden.

Vanavond zullen de graffitispuiters en de activisten die een id-kaart konden afgeven al vrijkomen, aldus de politie. Degenen, die geen id-kaart konden afgeven worden langer vastgehouden. Alle achttien arrestanten krijgen een dagvaardiging.

In een buitenwijk van Dordrecht hebben de andere actievoerders de dag met een barbeque afgesloten.
De Antiglobalisten hadden deze zaterdag uitgeroepen tot internationale antikapitalistische actiedag, omdat maandag in Japan de G8-top van start gaat.
Provincie:
Tag(s):