donderdag, 23. oktober 2008 - 18:22

18 jaar cel voor martelmoord op Turkse zakenman

Arnhem

Het gerechtshof Arnhem heeft vandaag in hoger beroep drie mannen veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige dood van de 42-jarige Turkse zakenman A.N. Havuçgil op 26 juni 2006.
Een vierde verdachte is -conform de eis van de advocaat-generaal- vrijgesproken van de moord, maar wordt veroordeeld voor wederrechtelijke vrijheidsberoving tot een gevangenisstraf van veertien maanden met aftrek van voorarrest.

Op 10 augustus 2006 werd nabij afslag Beekbergen van de A-50 het stoffelijk overschot aangetroffen van de Turkse zakenman, die sinds eind juni als vermist was opgegeven. Hij was voor het laatst gezien toen hij op 25 juni 2006 in gezelschap van twee mannen van eveneens Turkse afkomst een cafetaria in Huissen (bij Arnhem) verliet met onbekende bestemming.

Intensief onderzoek van de politie en justitie leidde uiteindelijk tot de aanhouding en berechting van zeven verdachten. De rechtbank Zutphen heeft op 22 juni 2007 de verdachten veroordeeld. Vier van hen gingen in hoger beroep.

Het slachtoffer werd onder valse voorwendsels van de verdachten E.A. en C.K. naar de afgelegen boerderij van T.K. in Angerlo overgebracht, waar zij met de door hen ingehuurde M.A. de zakenman onder druk hebben gezet om een geldbedrag te voldoen. Het slachtoffer is daarbij ernstig mishandeld, onder meer door langdurige ophanging met touw aan een balk in de boerderij. De volgende dag zijn de mishandelingen voortgezet en is het slachtoffer opgesloten in een kelder. In de late avond van 26 juni 2006 hebben drie verdachten het slachtoffer in de bagageruimte van een auto overgebracht naar een bosperceel langs de A-50, waar zij het slachtoffer hebben gewurgd. Het stoffelijk overschot is verborgen onder takken achtergelaten en pas zes weken later bij toeval ontdekt door een wandelaar.


Provincie:
Tag(s):