vrijdag, 4. januari 2008 - 15:15

23 Kotters naar de sloop

Katwijk

Er worden 23 platviskotters uit de vaart genomen. Dit is het resultaat van de saneringsregeling die minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van 26 november tot en met 10 december had opengesteld.

Zij heeft voor de sanering van de platvisserijvloot (die voornamelijk op tong en schol vist) 30 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 29 miljoen euro bestemd is voor sanering van de vloot en 1 miljoen euro voor sociaal-economische maatregelen.

Elf van de kotters die in aanmerking komen voor sanering zijn geregistreerd in Urk, drie in Den Helder, twee in Arnemuiden, twee in Goedereede, twee in Vlissingen, een in Katwijk, een in Ouddorp en een in Yerseke.

Er is voor de sanering voor een totaalbedrag van 27.500.000 euro aangevraagd. De gesaneerde schepen hebben een totaal motorvermogen van 33.740 kW (45.880 pk). Ze worden gesloopt om te voorkomen dat ze op andere plaatsen in de wereld worden gebruikt. Na de saneringsregeling zijn er nog iets minder dan honderd Nederlandse boomkorkotters in de vaart.

Minister Verburg werkt op drie manieren aan de verbetering van de sector: innovatie door bijvoorbeeld verbetering van vistuig of het stimuleren van samenwerking in de hele keten, het op peil brengen van de visstand via de vangstquota, en de sanering van de vloot om voor de rest van de vloot een goede economische positie te krijgen.
Provincie:
Tag(s):