vrijdag, 18. januari 2008 - 9:20

23.000 kilo illegaal vuurwerk

Velp/Tiel

Het vuurwerkteam van de politie Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid verrichtte sinds afgelopen september actief onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk. Doel was om zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag te nemen, verdachten aan te houden en illegale opbrengsten te ontnemen.

Het team werkte vanuit twee bureaus (Velp en Tiel) en heeft veelvuldig informatie ontvangen vanuit de bevolking, aan de hand waarvan het team gericht kon optreden en personen kon aanhouden. Het vuurwerk lag in veel gevallen opgeslagen in loodsen en schuren, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Het illegale vuurwerk werd in enkele gevallen ook opgeslagen in woningen. Gezien de explosiekracht van het vuurwerk is dit hoogst riskant. In sommige gevallen heeft illegaal vuurwerk de explosiekracht van een granaat. Het risico verklaart mogelijk de grote bereidheid van het publiek om de politie te informeren over verdachte situaties.

De politie beschouwt het succes van het vuurwerkteam dan ook als het resultaat van voorbeeldige samenwerking tussen publiek en politie.

In de regio Gelderland-Midden is in de periode dat het vuurwerkteam operationeel was, in totaal 21.000 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen en werden 39 mensen aangehouden. Begin december nam het team tijdens een gecoördineerde actie op verschillende adressen in de provincie 10.000 kilo vuurwerk in beslag. Daarbij werden vijf mannen aangehouden.

Enkele weken ervoor werd 7500 kilo vuurwerk in beslag genomen in een loods in Kootwijkerbroek. Een 41-jarige Lunterenaar is hierover gehoord.
Verder werden er grotere partijen illegaal vuurwerk in beslag genomen in Nijkerk (205, 168 en 115 kilo), Nijmegen (185 kilo), Huissen (142,5 kilo), Heelsum en Doorwerth (115 kilo), Arnhem (122, 118 en 368 kilo) en Lunteren (1020 kilo). Verder werden er kleinere illegale partijen in beslag genomen variërend van 80 gram tot enkele tientallen kilo’s.

In de regio Gelderland-Zuid is tegen veertig verdachten proces-verbaal voor illegaal vuurwerkbezit opgemaakt. Zestien verdachten hadden met elkaar te maken omdat ze handelaar, tussenpersoon of vuurwerkkoper waren. In eerdere persberichten werd al bekend gemaakt dat de verdachten afkomstig zijn uit Gameren, Arnhem en Tilburg.

De overige verdachten zijn woonachtig in Haaften, Huissen, Millingen aan de Rijn en verschillende plaatsen uit de Bommelerwaard. In totaal werd door het vuurwerkteam in Gelderland-Zuid 1700 kilo vuurwerk aangetroffen in schuurtjes, garages en zolderkamers. Van de 60 meldingen die het team binnenkreeg, zijn er 9 gedaan via Meld Misdaad Anoniem.
Provincie:
Tag(s):