dinsdag, 2. september 2008 - 15:41

29 varkens komen om na kantelend truck

Een eenzijdige ongeval dat maandag op dinsdagnacht omstreeks 00.20 uur plaatsvond bij de oprit van rijksweg A-17 (richting Dordrecht) heeft aan 29 varkens het leven gekost. Hulpdiensten waren uren in de weer om de varkens te vangen, de aanhangwagen op te takelen en de weg weer vrij te maken. Dinsdagmorgen om 05.30 uur werd de oprit weer vrijgegeven.

Vannacht werd omstreeks 00.20 uur een eenzijdig ongeval gemeld op de oprit van rijksweg A-17 ter hoogte van Klundert / Zevenbergen. Ter plaatse bleek dat een vrachtauto met aanhangwagen geladen met varkens en bestuurd door een 36-jarige man uit Prinsenbeek betrokken was bij een ongeval. De aanhangwagen was gekanteld. Daardoor waren er circa 20 varkens op de weg gekomen. Zij werden bijeen gedreven en zijn niet op de rijksweg zelf geweest.

De chauffeur verklaarde dat hij 159 varkens bij zich had, 125 in de aanhanger en 34 in de voorwagen. Hij wilde uiteindelijk naar het slachthuis in Boxtel rijden. Vanwege allerlei voorschriften was volgens de chauffeur de voorwagen nog vrij leeg in verhouding met de aanhanger waardoor de gewichtsverdeling niet optimaal was. Hij reed vanuit Klundert de oprit op en merkte dat in de bocht van de rotonde de aanhanger ging scharen. Het volgende moment lag deze om.

Naar aanleiding van de melding kwamen onder meer politie, brandweer Moerdijk,, Rijkswaterstaat, een bergingsbedrijf, twee dierenartsen en de gemeente (afzethekken) ter plaatse. De bestuurder heeft samen met zijn vader het verdere vervoer van de levende varkens naar het slachthuis verzorgd. Diverse varkens waren direct dood, enkele andere beesten moesten door een dierenarts uit hun lijden worden verlost. In totaal 29 varkens hebben het ongeval niet overleefd. De dode dieren worden door een destructiebedrijf opgehaald.
Provincie:
Tag(s):