donderdag, 6. maart 2008 - 19:07

30 jaar voor verkrachting en moord op Suzanne Wisman

Leeuwarden

De 47-jarige Henk van D. is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en TBS wegens het verkrachten en vermoorden van de 12-jarige Suzanne Wisman op 12 december 2006 in het Drenthse Valthermond. Dit heeft het Gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald.

Het hof heeft ook bewezen verklaard dat hij het slachtoffer van haar vrijheid heeft beroofd. Daarvan had de rechtbank in Assen hem vorig jaar nog vrijgesproken. De Officier van Justitie had hoger beroep bij het hof ingesteld omdat hij het met die vrijspraak niet eens was en omdat hij de door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf van 20 jaar en TBS te laag vond. Ook Van D. had hoger beroep ingesteld.

Namens Van D. is aangevoerd dat er geen sprake is geweest van moord, maar van doodslag. Door zijn beperkte geestesvermogens zou Van D. onvoldoende in staat zijn geweest zich rekenschap te geven van de gevolgen van zijn handelen. Het hof oordeelt dat Van D. de gelegenheid had om na te denken over wat hij van plan was en wat de gevolgen daarvan konden zijn. Daarom acht het hof moord bewezen.

Het hof noemt de begane misdrijven zo gruwelijk en weerzinwekkend dat de vraag rijst of Van D. niet het recht heeft verspeeld om op enig moment terug te keren in de maatschappij. Het feit dat Van D. als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd heeft uiteindelijk geleid tot het oordeel dat een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar moet worden opgelegd. Van D. zal daardoor in werkelijkheid 20 jaar gevangen blijven. Het hof acht die straf noodzakelijk en gerechtvaardigd voor het leed dat hij de nabestaanden heeft aangedaan en dient tevens om de geschokte rechtsorde te herstellen.

Daarnaast heeft het hof de maatregel van TBS met dwangverpleging opgelegd. "Verdachte heeft op 12 december 2006 laten zien waartoe hij in staat is. Dit mag nooit weer gebeuren", aldus het hof. Het hof verbindt aan de TBS het advies dat pas met behandeling zou moeten worden begonnen nadat Van D. 20 jaar gevangen heeft gezeten en niet al na ommekomst van de gebruikelijke eenderde van de opgelegde 30 jaar.
Provincie:
Tag(s):