donderdag, 29. mei 2008 - 22:12

40 jaar droge voeten in Almere

Almere

Vandaag, 29 mei 2008, is voor Almere en Zuidelijk Flevoland een historische dag. Precies veertig jaar geleden, op 29 mei 1968, viel 'onze' polder droog. Bijna 11 jaar nadat Oostelijk Flevoland, zeg maar Dronten en Lelystad, het laatste water zagen verdwijnen.

De bouw van Flevoland -los van de Noordoostpolder- begon in 1950 met de aanleg van de eerste dijken, en werd dus 18 jaar later voltooid. De plannen waren al veel ouder. In 1891 presenteerde de Zuiderzeevereniging in acht technische nota´s een plan, dat uiteindelijk de basis zou vormen voor uitvoering van het Zuiderzeeproject.

Dit plan was opgesteld onder verantwoording van ir. C. Lely. Een staatscommissie moest uitzoeken of een aflsluiting en droogmaking van de Zuiderzee wel in het belang van het land was.

Ir. Lely, inmiddels minister van Waterstaat, was voorzitter van deze commissie. De commissie was eensgezind in haar oordeel. Het plan van
ir. Lely moest doorgaan.

Wonen en recreatie
In Oostelijk Flevoland, voltooid in 1958, waren vooral grote boerenbedrijven gevestigd, maar wonen en recreëren, ook toen al, waren de toverwoorden voor ons zuidelijk gedeelte. De polder moest als overloop dienen voor de overvolle Randstad.

Tussen het nieuwe en oude land kwamen grote randmeren zoals het Veluwemeer en het Gooimeer. Zuidelijk Flevoland werd de laatste IJsselmeerpolder. De geplande Markerwaard was onderwerp van veel discussie, maar ging uiteindelijk niet door.

In 1958 wordt het idee geboren om een nieuwe stad te bouwen die moet voorzien in de woningbehoefte van Amsterdam en 't Gooi.

Op 2 september 1974 wordt de allereerste "eerste paal" geslagen en wel voor de eerste telefooncentrale van Almere in het toekomstig stadsdeel Haven. En er zullen nog veel eerste palen volgen. Zo begint de bouw van de eerste woningen in Almere Haven op 30 september 1975. Precies veertien maanden later, op 30 november 1976, worden hier de eerste sleutels aan de eerste inwoners van Almere uitgereikt.

Op 1 januari 1984 wordt Almere een gemeente met een burgemeester en een gemeenteraad. Zeewolde volgt later.
Provincie:
Tag(s):