zondag, 13. juli 2008 - 12:00

42ste KNRM reddingsstation van start

Dordrecht

Zaterdag is een deel van de Dordtse Reddings Brigade officieel omgevlagd tot KNRM reddingsstation Dordrecht. Daarmee werd het 42ste reddingsstation van de Redding Maatschappij een feit. De realisatie van het reddingsstation is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Dordrecht, veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de lokale reddingsbrigade. Materieel en een deel van de bemanning van de reddingsbrigade hebben de overstap naar de KNRM gemaakt.

KNRM Dordrecht heeft 2 locaties, zoals deze ook al in gebruik waren door de reddingsbrigade. Dordrecht Zuid, op de splitsing van de Dordtse Kil, Amer en Hollands Diep, richt zich op het Hollands Diep en de Biesbosch. De locatie in de binnenstad van Dordrecht, Dordrecht Noord, richt zich op rivieren als de Noord en Beneden Merwede en wordt gedeeld met de Dordtse Reddings Brigade.

Het station Dordrecht heeft de beschikking over twee boten. De Reddingsboot Engelina, een Atlantic 21RIB van 6m45 lang met 2 motoren van 75 PK waarmee een maximum snelheid van 30 knopen (zo'n 55 Km. per uur) kan worden bereikt. De Engelina heeft 3 bemanningsleden en een redcapaciteit van 12 personen.
Reddingsboot DRB 49 is een TP Marine Hurricane van 7 meter 80 lang met een Cummins Mercruiser diesel motor met een vermogen van 320 pk. Deze bereikt een snelheid van 40 knopen (ruim 70 Km. per uur). Ook de DRB 49 heeft een standaard bemanning van 3 personen en heeft een redcapaciteit van 30 personen
Capaciteit: 30 geredden
Beide boten zijn geschikt om onder alle weersomstandigheden op binnenwateren te opereren.

De Dordtse Reddings Brigade blijft als zelfstandige organisatie bestaan en blijft zich bezighouden op het gebied van varend redden met de preventieve taak van beveiligingen tijdens watergerelateerde evenementen en rampenbestrijding.

Aanleiding voor het omvlaggen is het rapport Redden in het zicht van de haven uit 2006. Het rapport onderstreept het belang van extra capaciteit op het oostelijk deel van het Haringvliet en het Hollands Diep. Daartoe werd in 2007 contact gezocht met de Dordtse Reddings Brigade en is het 42ste reddingsstation Dordrecht in 2008 een feit.
Provincie:
Tag(s):