zaterdag, 15. maart 2008 - 15:18

44 aanhoudingen tijdens internationale politie-actie

Opsporingsdiensten van Nederland, België en Luxemburg en de Franse Douane hebben vrijdagavond en nacht gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn onder andere 44 personen aangehouden en is circa 55 gram hashish, 360 gram hennep, 202 XTC-pillen, 1 spacecake, 72 joints en 6 wapens in beslag genomen, meldt de politie Midden- West-Brabant.

De actie werd uitgevoerd door ongeveer 500 opsporingsambtenaren uit de diverse landen. Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie startte vrijdagmiddag om 13.30 uur en duurde in Nederland tot zaterdagmorgen 03.00 uur.

De controles concentreerden zich in de deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

De spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (Klpd) richtte de controles op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons waar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken, werden controles uitgevoerd. In totaal werd door de KLPD Spoorwegpolitie 24 personen aangehouden die in het bezit van verdovende middelen waren.

In de Thalys-trein tussen Rotterdam en het station Parijs Gare Du Nord werd samengewerkt tussen het Korps Landelijke Politiediensten Spoor, het Joint Hit Team Zuid-West en de Franse douane. Bij deze controle werd op het Franse Gare Du Nord 1 persoon aangehouden die in het bezit was van 200 XTC-pillen.
Op de A 16 werd door het Joint Hit Team Zuid-West een gezamenlijke actie met de Regionale Ondersteuningsgroep van de regio Rotterdam Rijnmond uitgevoerd, waarbij onder andere zogenaamde Automatic Number Plate Registration-apparatuur werd ingezet. Een aantal voertuigcontroles werden daarbij uitgevoerd.

Tussen Maastricht en Luik werd er op de A-2 samengewerkt tussen het Joint Hit Team Zuid. Ook hier werd gebruik gemaakt van deze ANPR-apparatuur. In totaal zijn hier 1125 controles uitgevoerd. 

Provincie:
Tag(s):