woensdag, 2. april 2008 - 19:58

45.000 Drenten hebben moeite met lezen en schrijven

Assen

In het gebouw van RTV-Drenthe is woensdag de aftrap gegeven voor de campagne ‘Laaggeletterdheid in Drenthe 2008’. In Drenthe zijn ongeveer 45.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Laaggeletterden hebben vaak moeite om volwaardig deel te nemen aan het dagelijks leven of het arbeidsproces. Voor de provincie Drenthe vormde dit aanleiding om dit jaar een campagne te starten. Tijdens de bijeenkomst vond ook de première plaats van de nieuwe ETV.nl serie ‘Lees en Schrijf! Taal op je werk’.

Ongeveer 13 procent van de volwassen bevolking in Drenthe heeft moeite met lezen en schrijven. Dit percentage is gelijk aan het landelijke percentage. Tijdens de bijeenkomst woensdag werd door de boegbeelden van de campagne, waaronder gedeputeerde Anneke Haarsma, uiteengezet hoe de Drentse campagne laaggeletterdheid in 2008 wordt uitgevoerd.

Zo moet de campagne bestaande initiatieven gaan koppelen en worden gemeenten, bedrijven en scholen uitgedaagd om de strijd tegen laaggeletterdheid op te pakken of te intensiveren.

Als rode draad door de campagne loopt de TV-serie ‘Lees en Schrijf! Taal op je werk’. Deze serie bestaat uit twaalf afleveringen en richt zich met name op de laaggeletterden die aan het arbeidsproces deelnemen, of (opnieuw) een plek willen veroveren op de arbeidsmarkt. De serie stimuleert kijkers om zelf actie te ondernemen en motiveert ze om deel te gaan nemen aan een cursus lezen en schrijven bij een regionaal opleidingencentrum (roc). De serie ‘Lees en Schrijf! Taal op je werk’ wordt vanaf 5 april op RTV-Drenthe uitgezonden. De serie staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een veelbelovende ‘multimediale aanpak’, waaronder gratis lesboeken, om laaggeletterden te interesseren voor een cursus lezen en schrijven.
Provincie:
Tag(s):