maandag, 11. augustus 2008 - 17:47

5000 liter olie bedreigt water in Wijde Ee

Burgum

Een omgeslagen baggerponton, gevuld met 5000 liter dieselolie, bedreigt het oppervlaktewater van de Wijde Ee bij Burgum. Het ponton sloeg zondagmiddag om, waarbij al enkele honderden liters naar buiten stroomden.

De brandweerkorpsen van Burgum en Grou hebben op verzoek van Wetterskip Fryslân direct een oliescherm geplaatst rond het ponton. Een deel van de olie was direct al afgedreven en is tussen het riet gekomen. Deze olie kan niet worden opgeruimd en verdampt grotendeels. Maandag is begonnen met het verwijderen van de olie binnen het scherm.

Het oliescherm rond het baggerponton heeft een lengte van ongeveer honderdvijftig meter. Een gespecialiseerd bedrijf uit Harlingen verwijdert de olie met een speciaal apparaat, de zogenaamde Skimmer. Een waterschapsmedewerker heeft de waterinlaat aan de noordzijde van de Wijde Ee dichtgezet. Er is voor de zekerheid ook een ‘olieworst’ aangebracht die olie opneemt. Dit moet voorkomen dat de vervuiling in de polder komt.

Zondagavond hebben veel omwonenden last gehad van een sterke olielucht. Het ponton wordt zo spoedig mogelijk geborgen. Tot die tijd blijft het oliescherm rond het ponton liggen en houdt het waterschap toezicht. De oorzaak van het omslaan is bij het KLPD in onderzoek.
Provincie:
Tag(s):