zaterdag, 20. september 2008 - 12:48

58ste herdenking Slag om Arnhem

Arnhem

In de omgeving van Arnhem vindt dit weekeinde de 58ste herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Vanochtend (20 september) is een krans gelegd op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Later vandaag wordt de as van twee in het afgelopen jaar overleden veteranen bijgezet in Oosterbeek. Vanavond vindt een herdenking met kranslegging plaats op het Airborne Plein in Arnhem. Zaterdag vindt op de Ginkelse Heide bij Ede de grote luchtlanding plaats van Airborne-veteranen en militairen van het Britse 4th Battallion, The Parachute Regiment. De Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht zorgen voor de ondersteuning van de herdenkingen.

De luchtlandingen bij Arnhem begonnen op zondag 17 september 1944 en liepen uiteindelijk uit op een mislukking omdat de Geallieerden de brug over de Rijn niet konden veroveren op de Duitsers. Afgelopen dinsdag, 17 september, vond al een eerste herdenkingsplechtigheid plaats bij de Airborne Monumenten in Oosterbeek en Heelsum. Naast de plechtigheden vandaag en morgen op de Ginkelse Heide, vinden zaterdag en zondag ook nog kransleggingen plaats in Driel en Oosterbeek. Verder kent het programma nog speciale kerkdiensten en een Taptoe in Oosterbeek.

De herdenkingen worden dit jaar bijgewoond door 235 veteranen en hun gezinnen. Een aantal van hen, in leeftijd variërend tussen 78 en 83 jaar, maakt zaterdag samen met 300 Britse parachutisten de sprong boven de Ginkelse Heide. De paras maken gebruik van vier Britse C-130 Hercules transportvliegtuigen die tijdelijk zijn gestationeerd op de vliegbasis Soesterberg. De luchtmacht zorgt niet alleen voor de opvang van de Britse militairen en toestellen, ook coördineert de luchtmacht de parachutistensprong op de Ginkelse Heide. De Koninklijke Landmacht, in het bijzonder het Regionaal Militair Commando Oost, zorgt voor de logistieke ondersteuning van de herdenkingen rond de Slag om Arnhem.

De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden. Dit plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery kende twee hoofdpunten: de verovering van acht belangrijke bruggen tussen de Belgische grens en Arnhem door het eerste Geallieerde Luchtlandingsleger en een aanval met de grondtroepen van het Britse Tweede Leger van België in de richting van het IJsselmeer. De te veroveren bruggen lagen bij Son, Sint Oedenrode, Veghel, Grave, Heumen, Nijmegen en Arnhem. In totaal werden bij de luchtlandingen 20.000 parachutisten gedropt en nog eens bijna 14.000 militairen ingevlogen met zweefvliegtuigen.
Provincie:
Tag(s):