vrijdag, 29. februari 2008 - 17:50

60 Militairen naar Tsjaad

Den Haag

De Ministerraad heeft vandaag besloten om een verkenningseenheid van circa 60 militairen bij te dragen aan de militaire operatie van de Europese Unie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (EUFOR Tchad/RCA).

De Nederlandse eenheid zal ondergebracht worden onder een Iers bataljon. Daarnaast worden circa 5 militairen geplaatst op het operationeel hoofdkwartier in Parijs en het veldhoofdkwartier in Tsjaad. De uitzendperiode begint medio april en duurt één jaar.

EUFOR Tchad/RCA is de grootste militaire operatie van de EU tot nu toe. Samen met de missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur (UNAMID) maakt de EU-operatie deel uit van een regionale aanpak om rust, veiligheid en stabiliteit in en rondom Darfur te bevorderen. Het doel is om een einde te maken aan de verschrikkingen die de bevolking van dit gebied heeft moeten ondergaan en dat vluchtelingen vrijwillig naar huis kunnen terugkeren. De EU-operatie zal zich onpartijdig opstellen in het conflict tussen de regering en de rebellen.

De gewelddadige conflicten in Sudan, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de afgelopen jaren in toenemende mate met elkaar verbonden geraakt. Stabilisering van de situatie in het oosten van Tsjaad en het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek is van groot belang voor het oplossen van de conflicten in de regio. De mogelijkheid en wenselijkheid van een Nederlandse bijdrage aan UNAMID wordt nog door de regering onderzocht.
Provincie:
Tag(s):