woensdag, 27. augustus 2008 - 21:38

600 Jaar Stadsrechten Coevorden: groots middeleeuws stadsfeest

Coevorden

Kijvende wijven, poortwachters, landlopers, u kunt ze op zaterdag 13 september allemaal tegen het lijf lopen in het centrum van Coevorden. De Stichting 600 Jaar Stadsrechten Coevorden houdt die dag vanaf 12.00 uur een spectaculair middeleeuws stadsfeest op de Markt. Een feest dat gratis toegankelijk is voor iedereen.

Coevorden bestaat ruim 850 jaar en is daarmee de oudste stad van Drenthe. In 2008 wordt gevierd dat bisschop Frederik van Blankenheim op 31 december 1407 de stadsrechten in een oorkonde herbevestigde. Een jaar vol met activiteiten, waarbij stil wordt gestaan bij de historie van de stad.

Op zaterdag 13 september gaat Coevorden 600 jaar terug in de tijd. Het historische marktplein staat vanaf 12.00 uur in het teken van een grootse middeleeuwse jaarmarkt. Er worden zo’n vijftien oude ambachten getoond zoals tin gieten, honing slingeren, glasblazen, wol spinnen, zeep zieden en touw slaan. Een troubadour, een stadsomroeper, een schuttersgilde met vendeliers en een middeleeuwse muziekgroep zorgen voor muziek en theater. Voor jong en oud zijn er uiteenlopende spelletjes, bijvoorbeeld ringsteken, hoefijzer werpen en riddergevechten. Om het plaatje compleet te maken is het marktplein aangekleed met vlaggen, vaandels, schilden, een schandpaal en pekton en zijn er in de stad vele middeleeuwse figuranten zoals poortwachters, een schenkster, landlopers en kijvende wijven aanwezig.
Provincie:
Tag(s):