vrijdag, 27. juni 2008 - 11:31

9 uitvallers op bijltjesdag zonnebootrace

Bolsward

Een groot aantal deelnemers haalde de vierde etappe van Bolsward naar Franeker de eindstreep niet. Vier deelnemers mochten in Harlingen niet verder omdat zij niet voldeden aan de gestelde snelheid. Vijf deelnemers vielen uit door technische problemen, zoals de besturing die niet functioneerde, een balk kwam in de schroef van de boot van het Maritiem Instituut ‘De Ruyter’(A21) uit Vlissingen, en de Phoenix van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden sloeg voor de tweede keer om.

Opnieuw pech voor de boot van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Vlak na de Koningsbrug bij Harlingen zorgde een stevige windvlaag ervoor dat de zonneboot voor de tweede maal deze week omsloeg. De schipper, Peter de Haan, kon door de organisatie worden gered. De boot is uit het water gehaald en ligt inmiddels bij een scheepswerf. De organisatie stelde tijdens de tweede deel van de race extra veiligheidsmaatregelen bij bruggen in vanwege de vlagerige wind.

De strijd in de A-klasse gaat door. Het Hanze Solar Team staat onaangetast aan kop, maar daarachter is het dringen. De teams van Cree Yacht (A3), ROC Friese Poort (A8), Universidade Federal Do Rio (A9) en het HHSolarteam (A18) liggen dicht bij elkaar. Ook in de B-klasse is het spannend. Het BOB Solarteam (B16), Hogeschool Windesheim (B14) en het Solar Manta Team (B1) geven weinig toe op elkaar. In de C-klasse staat het Delta Lloyd Solar Team onaangetast aan kop. De strijd gaat daar tus sen nummer 3 en 4, Feenstra's Future (C9) en Quick Solar 3 van het Koning Willem 1 College (C1).

De vijfde etappe, de Hel van het Noorden, moet duidelijkheid gaan bieden. Tijdens deze etappe moeten de deelnemers laten zien wat teamwork is tijdens het klunen. Op twee plaatsen, bij Wier en Alde Lije, moeten de boten over dammen getild worden. Sommige boten wegen meer als 250 kilo zodat de spierballen gespannen moeten worden.

Uitslag

A-klasse:
1 - Hanze Solar Team (A2)
2 - ROC Friese Poort (A8)
3 - Cree Yacht (A3)

B-Klasse:
1 - Quick Solar 2, Koning Willem 1 College (B3)
2 - Fachhochschule OOW (B9)
3 - Griene Sinnefretter, Van Hall Larenstein (B15)

C-klasse:
1 - Delta Lloyd Solar Team (C5)
2 - Gowrings Energy (C10)
3 - Feenstra's Future (C9)
Provincie:
Tag(s):