vrijdag, 25. april 2008 - 10:38

90 verdachten in groot harddrugs-onderzoek Friesland

Leeuwarden

De politie van Friesland heeft in een onderzoek, dat gericht is op de handel en het gebruik van harddrugs, 90 verdachten aangehouden. Dit maakt een woordvoeder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagochtend 25 april bekend.

Zes mannen zitten in voorarrest voor grootschalig dealen, 17 verdachten voor het dealen van harddrugs dan wel de medeplichtigheid daaraan. De overige verdachten zijn drugsgebruikers.

Eind 2007 startte de politie een groot onderzoek naar aanleiding van signalen uit de bevolking dat er in de Friese Wouden op grote schaal harddrugs (voornamelijk cocaïne) werd gebruikt door onder andere jonge scholieren.

In de periode van begin februari tot half april 2008 werden in totaal zeven verdachten (mannen) in de leeftijd van 21 tot en met 39 jaar en afkomstig uit Kollumerzwaag, Zwaagwesteinde, Burgum, Hurdegaryp en Noardburgum, aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs.

Een van de verdachten, een 31-jarige man uit Burgum, zou al 10 jaar actief zijn in de drugshandel in Noordoost Fryslân. Bij een doorzoeking in zijn woning werd een aantal grammen cocaïne aangetroffen en inbeslaggenomen.

Zes van de zeven verdachten zitten nog in voorarrest.

Tegen zo’n 10 andere verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt voor medeplichtigheid aan de handel in de harddrugs. Zij zitten niet in voorarrest.

De overige personen worden verdacht van het in het bezit hebben van harddrugs. Onder hen bevinden zich ook minderjarigen. Allen zijn na verhoor heengezonden en in afwachting van een vervolgingsbeslissing van het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):