donderdag, 1. mei 2008 - 11:04

Aaltje Kraak zet Hardenberg in vuur en vlam

Hardenberg

Op 8 mei 2008 is het precies driehonderd jaar geleden dat Hardenberg volledig in vlammen opging. De brand werd veroorzaakt door weduwe Aaltje Kraak die een kandelaar in haar bedstee om liet vallen.

De driehonderdste verjaardag van de stadsbrand valt ongeveer samen met de oplevering van het geheel vernieuwde centrum van Hardenberg. Deze twee gebeurtenissen geven voor de gemeente Hardenberg aanleiding om stil te staan bij de geschiedenis van het verdwijnend én verschijnend cultureel erfgoed.

De gemeente Hardenberg, KCO-Overijssel, de Historische Vereniging Hardenberg, Hardenberg Promotie en kunstenaar Arnoud Holleman organiseren op donderdag 8 mei diverse activiteiten. Om 14.00 uur wordt het bronzen beeld van de Klepperman van beeldhouwer Jan Oosting na de grootscheepse stadsvernieuwing weer teruggeplaatst op het Klepperplein.

De feestelijke herplaatsing wordt opgeluisterd door de aanwezigheid van de huidige klepperman van Hardenberg. In Museum Oudheidkamer aan de Voorstraat 34 wordt om 19.00 uur de expositie ‘De grote brand van Hardenberg’ officieel geopend. Op deze tentoonstelling is onder andere een maquette te zien van Hardenberg ten tijde van de brand. In verband met beperkte capaciteit is de bijeenkomst om 19.00 uur alleen voor genodigden. Het museum is op 8 mei echter 20.00 tot 22.30 uur geopend.

In vuur en vlam
In de Stephanuskerk houdt Rieks Bulthuis, voorzitter van de Historische Vereniging Hardenberg om 20.00 uur een lezing over de oorzaak van de brand van 1708 en het gevolg ervan voor de stad Hardenberg. Aansluitend wordt het eerste exemplaar van de heruitgave van ‘De grote brand te Hardenberg’, in 1966 geschreven door K. Jongsma, overhandigd aan burgemeester Meulman.

Daarna is het woord aan Arnoud Holleman, initiator van de website www.aaltjekraak.nl en betrokken bij het ontwerp van het Vechtpark. Hij spreekt over geschiedenis als instrument voor een maakbaar heden. Om 21.00 uur wordt het programma spectaculair afgesloten op het Wilhelminaplein. Hardenberg was ten tijde van de brand in 1708 niet veel groter dan de Voorstraat en het huidige Wilhelminaplein.

Als afsluiting van de Aaltje Aaltje-dag organiseert kunstenaar Arnoud Holleman een grote happening op het Wilheminaplein waarin de ontregelende ervaring van een grote brand wordt opgeroepen. Aansluitend is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de KNST SPR of om een hapje en/of drankje te nuttigen op het Wilhelminaplein.
Provincie:
Tag(s):