zondag, 23. maart 2008 - 17:08

Aangehouden man grijpt naar dienstpistool

Enschede

Twee politiemensen zijn zondagmorgen 23 maart gewond geraakt doordat een aangehouden verdachte zich bij deze aanhouding hevig verzette en daarbij zelfs probeerde het dienstpistool van een van de agenten te pakken te krijgen. Dit heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Zondagmorgen zagen surveillerende politiemensen rond 01.30 uur een personenauto rijden over de Oldenzaalsestraat in Enschede in de richting van de Boulevard 1945. Op de kruising van de Oldenzaalsestraat met de Hoge Bothofstraat werd door de bestuurder van deze auto het rode verkeerslicht genegeerd, waarop werd besloten deze auto te controleren.

De bestuurder parkeerde daarop achter een flatgebouw aan de Boulevard 1945 in Enschede zijn auto en hij stapte uit. Hier werd hij door de politiemensen aangesproken en werd verteld dat hij door het rode licht was gereden. Ook werd tijdens het daarop volgende gesprek geconstateerd dat de man alcohol had genuttigd.

Ook de alcoholtest op straat wees dit uit en tegen de man, een 57-jarige Enschedeër, werd verteld dat hij was aangehouden en dat hij voor het ondergaan van de ademanalyse mee moest naar het bureau.

De 57-jarige deelde mee dat hij mee zou gaan maar verzocht de politiemensen om even zijn vriendin de woning in te mogen brengen samen met enkele spullen uit de auto. Omdat de man geheel rustig was op dat moment werd dit goed bevonden en liepen de politiemensen mee naar de flatwoning.

In de flatwoning ging het plotseling heel anders en wilde de man niet meer mee en moesten de politiemensen naar buiten. Na wat aandringen liep hij toch weer mee naar buiten. Bij de voordeur probeerde hij echter weer naar binnen te gaan. Dit kon ternauwernood worden verhinderd en een worsteling ontstond.

Met de grootst mogelijke moeite en met behulp van te hulp geroepen collega’s kon de man, een 57-jarige Enschedeër, naar het politiebureau worden overgebracht. Ook de 76-jarige vriendin van de man, die probeerde de aanhouding te belemmeren, werd aangehouden en is meegenomen.

Bij de worsteling stak de 57-jarige de mannelijk agent met kracht in zijn oog en probeerde hij het dienstpistool van de agent te pakken te krijgen. Door de man enkele harde klappen te geven kon dit laatste ternauwernood worden voorkomen.Tijdens deze worsteling werd de agent door de man met de dood bedreigd.

Ook werd geprobeerd de tweede politieambtenaar, een agente, over de balustrade te duwen. Hierbij kwam de agente met haar arm tussen de spijlen waarbij zij de indruk had dat de man haar pols probeerde te breken. Dit kon ook door gebruik van geweld worden voorkomen.

De vriendin van de man probeerde tijdens de worsteling steeds de politieagente vast te pakken om zo te verhinderen dat zij haar mannelijke collega kon helpen.

Zowel de man als zijn vriendin konden uiteindelijk worden overgebracht naar het bureau, waar ze voor de rest van de nacht zijn opgesloten. Van de 57-jarige is, voor hij werd opgesloten, door een gemeentearts nog een bloedproef afgenomen in verband met het alcoholgebruik.

In de loop van de zondag is de 76-jarige vriendin afgehoord en zij kon met een proces-verbaal terzake ambtsbelemmering weer naar huis.
De 57-jarie is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Hem word verzet bij zijn aanhouding, poging van diefstal van het politiepistool en poging tot zware mishandeling ten laste gelegd.

De beide politiemensen zijn, na aankomst aan het bureau, naar het ziekenhuis in Enschede gegaan om hun verwondingen te laten controleren. Bij de agent werd een beschadiging van het netvlies van zijn linkeroog en een gekneusde heup geconstateerd en bij de agente een gekneusde pols.
Provincie:
Tag(s):