dinsdag, 5. augustus 2008 - 16:40

Aangereden wild opgespoord door vrijwilligers

Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn zet bij een aanrijding met wild vrijwilligers van de stichting Groennetwerk in bij het opsporen van het gewonde dier. De vrijwilligers verlossen het gewonde dier uit zijn lijden of verwijderen het zodat de weg voor de weggebruikers weer toegankelijk is.

De gemeente heeft deze overeenkomst als wegbeheerder voor onbepaalde tijd afgesloten met de stichting.

Afgelopen jaar vonden binnen de gemeente Apeldoorn 76 geregistreerde aanrijdingen met wild plaats. Bij een aanrijding met wild waarschuwt de politie de Stichting Groennetwerk. De direct gewaarschuwde vrijwilligers verwijderen veilig en vakkundig het dode wild of sporen het gewonde dier op.

De gemeente hoopt hiermee het onnodig lijden van aangereden dieren tot een minimum te kunnen beperken. Medewerking van weggebruikers is hierbij wel noodzakelijk, zij dienen in geval van een aanrijding contact op te nemen met de politie. Op basis van haar, huid of ander materiaal van het aangereden dier aan het voertuig kan men iets zeggen over het diersoort en zijn leeftijd.

Overigens is het verlaten van de plaats van aanrijding zonder de politie te waarschuwen altijd strafbaar, evenals het achterlaten van een gewond dier zonder zich daar verder om te bekommeren.

De vrijwilligers van de Stichting Groennetwerk zijn allemaal flora- en faunabeheerders en als buitengewoon opsporingsambtenaar in dienst van gemeenten, provincie en particuliere terreineigenaren. Ze werken onderling samen in de groennetwerken Noord - Veluwe Apeldoorn in de handhaving van de regels voor natuur, milieu en terreinbeheer.

Groennetwerk Noord-Veluwe beslaat negen gemeenten, namelijk de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe. Groennetwerk Apeldoorn bestaat uit de gemeenten Apeldoorn, Voorst en Brummen.
Provincie:
Tag(s):