maandag, 25. februari 2008 - 9:42

Aanhouding na overtreding Flora- en Faunawet en dierenkwelling

Gaast

Vrijdagmiddag is in Gaast een 44-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel aangehouden voor het overtreden van de Flora- en Faunawet en dierenkwelling. Bij de politie was informatie binnengekomen dat er in een weiland nabij Gaast een aantal dode knobbelzwanen lagen. Deze zwanen waren vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen. Na onderzoek werden er vijf aangetroffen. De vijf dieren bleken verstrikt te zijn geraakt in dunne draden, die zo'n 70 á 80 centimeter boven het weiland waren gespannen.

De bedrading op het weiland, een soort vliegertouw, bleek te zijn aangebracht als een akoestisch verjagingsmiddel voor ganzen: een dergelijk verjagingsmiddel wordt vaker gebruikt. Deze bedrading maakt bij enige wind een soort fluitend geluid, waardoor ganzen worden verjaagd. Het aangetroffen touw in het weiland maakte echter geen enkel geluid in de wind.

Na onderzoek van de politie werd er ook op het erf van de man een werkend gaskanon gevonden. Dit kanon werd volgens de eigenaar gebruikt om ganzen, maar ook spreeuwen, meeuwen en zwanen te verjagen. Dit terwijl de weilanden van de 44-jarige waren aangewezen als ganzenopvangebied. Het kanon werd dan ook in beslag genomen. Tevens kreeg de verdachte proces-verbaal voor overtreding van de Flora- en Faunawet en de Welzijnswet voor dieren. Daarnaast moet de eigenaar van het weiland de draden verwijderen en de dode zwanen opruimen.
Provincie:
Tag(s):