donderdag, 10. januari 2008 - 12:20

Aanhoudingen frauduleuze onroerend goed beleggingen

Amsterdam

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst Economische Controledienst) op 8 en 9 januari 2008 een 13-tal doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar vastgoedbeleggingsfraude.

Er zijn ruim 60 gedupeerden, het nadeel bedraagt tenminste 4 miljoen euro. Er zijn 7 verdachten aangehouden en er is administratie in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats in woningen en bedrijfspanden in o.a. de regio Amsterdam en Utrecht.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) over het bedrijf Investment Services, dat vastgoedobligaties met de naam IMMO-FIX AG te Zwitserland aanbiedt zonder over de benodigde vergunningen te beschikken. Gebleken is dat IMMO-FIX AG niet bekend is bij de Zwitserse autoriteiten. De verdachten worden ook in verband gebracht met het bedrijf Beuving Zandwinning BV dat vastgoedobligaties onder de naam Euro Swiss Immobilien te Oostenrijk aanbiedt. Door beide bedrijven wordt gesteld dat het te beleggen geld bedoeld is om onroerend goed in Zwitserland en Oostenrijk mee te ontwikkelen, wat niet het geval is.

Beide bedrijven gingen te werk middels een professioneel ogende website, een complete prospectus en advertenties in regionale nieuwsbladen. In de prospectus werd gesteld dat de organisatie was goedgekeurd door de AFM, maar dat bleek niet het geval. Op de website van de AFM is voor derden na te gaan of een instelling die goedkeuring behoeft, daarover ook daadwerkelijk beschikt.

Ten behoeve van de volledigheid van het onderzoek heeft de FIOD-ECD een e-mailaccount geopend. Door middel van strafklacht-beleggingen@belastingdienst.nl kunnen gedupeerden zich melden bij de FIOD-ECD.
Categorie:
Tag(s):