woensdag, 9. juli 2008 - 11:35

Aanhoudingen in zaak asbestsanering

Utrecht

Na vier maanden van intensief onderzoek, hebben de Politie Milieu Dienst van Politie Utrecht en de Arbeidsinspectie, onder leiding van het Functioneel Parket, een onderzoek naar illegale asbestsanering afgerond. In totaal zijn zes verdachten aangehouden.

Het onderzoek kent in totaal 50 betrokken partijen, waaronder 10 bouw-, sloop- asbestinventarisatie- en asbestsaneringsbedrijven, alsmede laboratoria. Van de 25 verdachte personen werden er 6 aangehouden buiten heterdaad. Onder de verdachten bevonden zich onder andere de directievoerder, de hoofdaannemer sloopwerken, de gecertificeerde asbestinventariseerder en de gecertificeerde asbestverwijderaar. Zij zijn allen in verzekering gesteld en verhoord. De overige verdachten zijn na ontbieding gehoord. Op dit moment zijn alle verdachten weer vrij.

Vanaf begin 2007 werd een pand in de provincie Utrecht gerenoveerd. Door bouw-, sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden, die regelmatig niet zorgvuldig en niet volgens de wettelijke regels werden uitgevoerd, zijn in het pand gedurende het jaar 2007 diverse asbestbesmettingen ontstaan. Door de Arbeidsinspectie werd het werk vanaf oktober 2007, voorafgaand aan het onderzoek, tot drie keer toe stilgelegd. Met als reden ernstig gevaar voor de gezondheid van werknemers in verband met mogelijke blootstelling aan asbestvezels. De eerste en tweede stillegging werden beide door diverse betrokkenen genegeerd. Uit het onderzoek is gebleken dat meerdere personen bij hun werkzamheden in het pand als gevolg hiervan in een asbestbesmette omgeving hebben doorgebracht.

De politie en de Arbeidsinspectie hebben het onderzoek afgerond en het dossier verzonden naar het OM. Het Functioneel Parket zal binnen afzienbare tijd beslissen over de verdere strafvervolging.
Provincie:
Tag(s):