dinsdag, 10. juni 2008 - 11:14

Aanhoudingen na fraude met slachtvee

Groningen

Vorige week heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) in opdracht van het Functioneel Parket een dierenarts, een veehandelaar en twee eigenaren van een slachthuis uit Noord-Nederland aangehouden op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte. Een woordvoerder van de AID wil niet zeggen in welke provincie dit heeft plaats gevonden.

Het onderzoek tegen deze verdachten werd gestart na aanwijzingen dat er runderen op een slachthuis werden aangevoerd die gedood en geslacht zijn zonder een zogenoemde levende keuring.

Indien een in nood gedood rund wordt aangevoerd op een slachtplaats, moet voor dit dier een C4-verklaring zijn opgemaakt. Dit houdt in dat een dierenarts het betreffende slachtdier op het veehouderijbedrijf heeft gedood en dat een levende keuring is verricht op dat slachtdier. Uit het onderzoek blijkt dat de dieren van veehouderijbedrijven werden gehaald door de verdachte veehandelaar en dat de dierenarts valselijk de C4-verklaring opstelde zonder een levende keuring. Hij is niet op de betreffende veehouderijbedrijven aanwezig geweest.

De dieren werden levend vervoerd naar het slachthuis, maar waren niet geschikt voor vervoer volgens de Europese transportverordening. De dieren werden op de slachtplaats door één van de eigenaren van de slachtplaats gedood en verder geslacht. De valselijk opgemaakte C4-verklaring werd aan de keuringsdierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit getoond. Hierdoor zijn de dieren gekeurd op basis van een valselijk opgestelde C4-verklaring. Het vermoeden bestaat dat gedurende een periode van ongeveer vier maanden runderen op deze manier illegaal zijn geslacht. De verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.
.
Provincie:
Tag(s):