vrijdag, 10. oktober 2008 - 14:55

Aanhoudingen voor brandstichting sporthal nieuwjaarsnacht

Den Haag

Met de aanhouding van dertien verdachten denken Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie niet alleen de brandstichting tijdens nieuwjaarsnacht in een gymzaal aan de Renswoudelaan te hebben opgelost, maar ook een aantal scooterdiefstallen, een mishandeling en belediging van een collega. Dit heeft de politie vrijdag 10 oktober laten weten.

Alle verdachten maakten deel uit van een jeugdgroep die in de Haagse wijk Leyenburg veel overlast veroorzaakte. Met de aanhouding van dertien verdachten denken Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie niet alleen de brandstichting in een gymzaal aan de Renswoudelaan te hebben opgelost, maar ook een aantal scooterdiefstallen, een mishandeling en belediging van een collega.

Alle verdachten maakten deel uit van een jeugdgroep die in de Haagse wijk Leyenburg veel overlast veroorzaakte. In de nieuwjaarsnacht werd brand gesticht in een sporthal aan de Renswoudelaan. Het gebouw kon gered worden, maar de schade bedraagt ruim 150.000 euro en de hal is enkele maanden buiten gebruik.

In de zoektocht naar de daders liet de recherche van Bureau Zuiderpark geen middel onbeproefd: in de omgeving van de sporthaal deelde zij flyers uit om getuigen op te roepen zich te melden. Ook in kranten en in het regionale opsporingsprogramma ‘Team West’ werden getuigen opgeroepen.

Maandenlang onderzoek resulteerde in de aanhouding van in totaal dertien Haagse verdachten in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. Eén van hen, een 15-jarige Hagenaar heeft bekend dat hij in de bewuste nacht een raam van de gymzaal heeft stukgeslagen. Hij ontkende enige betrokkenheid bij het ontstaan van de brand.

Uit het onderzoek bleek dat er door leden van deze groep vermoedelijk nog meer strafbare feiten zijn gepleegd, zoals scooterdiefstallen. Ook is er een beledigende tekst ten opzichte van de wijkagent op een muur gespoten.

Tegen de groep werd proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie beraadt zich nu over de verdere afdoening.
Provincie:
Tag(s):