dinsdag, 27. mei 2008 - 8:38

Aanschafprijs bepalend voor keuze wasdroger

Amsterdam

De helft van de Nederlanders ervaart niet voldoende financiële middelen te hebben om een energiezuinige wasdroger aan te schaffen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Milieu Centraal heeft laten uitvoeren onder 701 respondenten. Een andere drempel voor de aanschaf van een energiezuinige wasdroger is de lange terugverdientijd van de meerkosten.

Veel mensen weten niet dat een duurdere, energiezuinige wasdroger op termijn goedkoper is door de lagere gebruikskosten. Wasdrogers met een A-label zijn 40% zuiniger dan de veelverkochte C-label wasdrogers.
Ondanks het feit dat men de hogere aanschafkosten terug kan verdienen, kiezen veel huishoudens toch voor lage aanschafkosten. Voor veel consumenten is een terugverdientijd langer dan vijf jaar niet acceptabel, terwijl de levensduur van een wasdroger toch zeker 10 jaar is.

Als mensen eenmaal een wasdroger hebben aangeschaft, of het nu een zuinige of minder zuinige is, kunnen zij in het gebruik ervan ook energie besparen. Hoe minder droogbeurten in de wasdroger, hoe lager het energieverbruik. Dat zit echter wel goed in Nederland. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de meerderheid van de respondenten met een wasdroger (62%) regelmatig de waslijn gebruikt om de was aan te drogen. Afhankelijk van het weer en het soort wasgoed maakt men de keuze tussen waslijn of wasdroger. Slechts 8% van de respondenten gebruikt altijd de wasdroger.
Categorie:
Tag(s):