dinsdag, 2. september 2008 - 9:41

Aantal discriminatie-meldingen stijgt met 30%

Amsterdam

De campagne Melden Helpt! van de gemeente Amsterdam om meer mensen te stimuleren om melding te maken van discriminatie is succesvol. In juli en augustus zijn 30% meer meldingen behandeld door het Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Het aantal homogerelateerde zaken is gehalveerd. In de eerste negen maanden van vorig jaar waren er 62 meldingen van discriminatie vanwege de seksuele gerichtheid. Dit jaar zijn dat er 31. Door het succes start deze maand een campagne om discriminatie aan de deur bij uitgaansgelegenheden tegen te gaan. Campagne Melden Helpt! Succesvol

In juli is de gemeente Amsterdam de publiekscampagne Melden Helpt! gestart. Doel is om meer mensen op te roepen om melding te maken van discriminatie. Alleen op die manier kan aan een oplossing gewerkt worden. Wethouder Freek Ossel (Diversiteit): “Ook ik ben vaak voorzichtig als het gaat om het inzetten van publiekscampagnes. Toch zie je in dit geval dat het werkt. 30% meer meldingen maakt duidelijk wat ik al die tijd vermoed: dat er nog veel te doen valt in deze stad om te zorgen dat we op een fatsoenlijke manier met elkaar samenleven.�

De capaciteit bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam is uitgebreid om elke melding zo snel mogelijk in overleg met betrokkenen op te kunnen lossen. 284 Meldingen van discriminatie Het aantal meldingen van discriminatie in de maanden juli en augustus is gestegen naar 284. In juli en augustus 2007 waren dit er nog 217. De meeste zaken hebben opnieuw te maken met ras, religie en seksuele gerichtheid, mede in relatie tot het werk. Opvallend is dat het aantal homogerelateerde zaken in 2008 fors lager lijkt uit te komen dan in het jaar ervoor. In de eerste negen maanden van het jaar is er een halvering van 62 naar 31 zaken met betrekking tot seksuele diversiteit. Ook de positieve sfeer en het uitblijven van incidenten rondom de Gay Pride dragen bij aan een lager aantal meldingen.

Het totale aantal meldingen in 2008 komt voorlopig uit op 1150 ten opzichte van 1058 over de eerste negen maanden van vorig jaar. Wethouder Ossel: “Het klinkt tegenstrijdig, maar ik ben blij met meer meldingen. Dat betekent voor ons meer concrete mogelijkheden om vormen van discriminatie op te pakken en niet meer lost te laten tot er een oplossing komt.

Tot half september loopt een nieuwe campagne van de gemeente Amsterdam om discriminatie aan de deur bij horecagelegenheden te melden: Geweigerd bij een club? De campagne richt zich vooral op jongeren die om verkeerde redenen geweigerd worden bij een club.
Provincie:
Tag(s):