vrijdag, 22. februari 2008 - 10:24

Aantal overvallen op winkels gestegen

Amsterdam

Het aantal overvallen op winkels stijgt. In 2007 werden 774 winkeliers overvallen tegenover 632 in 2006. Dit is een stijging van 22,5%. Dit blijkt uit cijfers van het Platform Detailhandel Nederland.

De meeste overvallen worden gepleegd in de grote steden. Vooral in december sloegen overvallers vaak toe in winkels. Het aantal winkelovervallen is in december 2007 zelfs gestegen met 67% ten
opzichte van 2006. De stijging van het aantal overvallen is een trendbreuk. Voor het eerst in zes jaar neemt het aantal winkelovervallen toe.

Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat er een harde kern van criminelen is die het geweld tegen winkeliers niet schuwen. 75% van de overvallers maakt zich herhaaldelijk schuldig aan dit overvalgeweld. Het Platform Detailhandel roept de minister van Justitie op om snel hardere strafmaatregelen voor de overvallers in te voeren.

Herman van der Geest van het Platform Detailhandel: 'Het gaat om groot menselijk leed. De overvallen zijn traumatiserend voor winkeliers en medewerkers. De politiek moet snel actie ondernemen.' Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat de politie alles in het werk stelt om de overvallers te pakken. In Amsterdam is een speciaal overvalteam aan het werk en in Rotterdam zet de politie een helikopter in om overvallers af te schrikken.
Provincie:
Tag(s):