donderdag, 11. september 2008 - 14:18

Aantal woningbranden gestegen

Amsterdam

Jaarlijks vinden in ons land gemiddeld ruim 14.000 branden plaats, waarvan ruim 5.000 woningbranden. In 2006 is voor het eerst sinds jaren een stijging te zien geweest van 7% in het aantal woningbranden. Bij deze woningbranden kwamen 43 mensen om het leven en liepen 622 slachtoffers ernstig letsel op. Dit blijkt uit cijfers van consument en veiligheid.

Kwetsbaar voor woningbranden zijn vooral gezinnen met jonge kinderen. Het is bekend dat kinderen snel in paniek raken als ze plotseling worden geconfronteerd met een woningbrand die zich razendsnel verspreidt en zich verstoppen als ze worden verrast door de dichte rook die bijna elke oriëntatie onmogelijk maakt.

In ons land is vrijwel iedereen het er over eens dat brandpreventie belangrijk is en veel mensen zeggen ook dat ze iets gedaan hebben. Maar de praktijk laat zien dat er een behoorlijk verschil is tussen zeggen en daadwerkelijk doen. Steeds meer gezinnen hebben een rookmelder thuis, maar vergeten de melder op te hangen of weten niet meer of deze nog werkt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen niet weten hoe snel een klein beginnend brandje gevaarlijk kan worden. Mensen die zelf geen brand hebben meegemaakt, kunnen zich niet voorstellen hoe snel een beginnende brand zich uitbreidt en dat de hoge temperatuur en niet het vuur de spullen in huis doet vlamvatten.

De razendsnelle uitbreiding van een beginnende brand en wat daarvan de gevolgen zijn, is dit keer de insteek van de nieuwe campagne van Consument en Veiligheid op televisie. Een campagne die mensen actiever wil laten zijn om echt wat aan brandpreventie thuis te doen.
Provincie:
Tag(s):