donderdag, 11. september 2008 - 13:25

Acht examenfraudeurs opgepakt

Rotterdam

De Regionale recherchedienst van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft acht personen aangehouden die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een grootscheepse examenfraude.

Door deze fraude hebben mogelijk honderden mensen ten onrechte een Veiligheids Checklist Aannemers (VCA)-certificaat gekregen. De VCA-certificaten en bijbehorende veiligheidspas zijn op veel bouwplaatsen een vereiste om er te mogen werken.

Op 26 augustus deed de politie een inval bij het examenbureau in Dordrecht waar op dat moment een VCA-examen werd afgenomen. Zeven personen werden hierbij aangehouden, waaronder een medewerker van het examenbureau. De eigenaar-directeur van het examenbureau werd twee dagen later aangehouden. De via een tussenpersoon aangeleverde kandidaten, veelal afkomstig van uitzendbureaus, deden weliswaar examen maar waren niet geoefend om met goed gevolg het examen te kunnen voltooien. Ook deden kandidaten examen in een taal die zij niet machtig waren. De uitslagen werden achteraf gemanipuleerd waardoor de kandidaat alsnog het benodigde VCA-certificaat en de bijbehorende veiligheidspas verkreeg.

Sinds de inval is een eerste inventarisatie gemaakt van de mogelijke aantallen mensen die een vals certificaat hebben. In de afgelopen weken is al een aantal afnemers van valse certificaten gehoord. Onder de medewerkers van de uitzendbureaus bevonden zich Polen, Portugezen en Turken, maar er zijn ook Nederlanders die rondlopen met een valse veiligheidspas. Overigens zijn er ook mensen die bij het bewuste bureau wél een regulier examen hebben afgelegd.

Van de aangehouden personen zijn er drie, de 47-jarige uit Dordrecht afkomstige eigenaar van het bureau, een 30-jarige medewerker uit Rotterdam, en een 28-jarige tussenpersoon uit Rotterdam, enige tijd in verzekering gezeten. De andere vijf zijn na verhoor heengezonden maar zijn nog wel verdachte. Het examenbureau is door de controlerende instanties geschorst.
Provincie:
Tag(s):