vrijdag, 27. juni 2008 - 10:50

Acht jaar cel voor moord op Tineke Helfferich

De rechtbank van Groningen heeft donderdag uitspraak gedaan in de zaak van de moord op Tineke Helfferich in Veendam. De rechtbank veroordeelde de 32-jarige Richard E. tot 8 jaar celstraf met aftrek van voorarrest. Het ruim vier maanden in ongewisse laten van de familie rekent de rechtbank E. zwaar aan.

Eind juli 2007 hadden E. en Tineke , zoals wel vaker, ruzie. Deze keer ontaarde het in wat duw en trekwerk. Nadat Tinke op de bank gevallen is, trapt zij E. in zijn kruis waardoor hij helemaal door het lint ging. Volgens zijn zeggen greep hij Tineke bij haar keel en wanneer hij weer bij zinnen komt was zij dood.

Vervolgens wikkelde hij Tineke in een dekbedovertrek en begroef haar achter in de tuin. Om zijn daad te verhullen, pinde hij met Tineke’s pinpas en zei hij tegen over familie en kennissen verschillende verhalen om de vermissing van Tinke te verhullen. Nadat Tineke in de tuin gevonden was door de politie en E. op zijn werk werd aangehouden, bekende hij meteen.

De rechtbank veroordeelde E. gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie van Groningen. Alleen had het OM ook TBS geëist. Volgens gedragdeskundigen is Richard E. een narcistische man die zichzelf overschat. De rechtbank achtte de kans op herhaling niet aanwezig en ging niet mee in de eis van TBS.
Provincie:
Tag(s):