dinsdag, 14. oktober 2008 - 18:40

Achttien doorzoekingen voor fraude en witwassen

Amsterdam

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de FIOD- ECD op 14 oktober 2008 18 doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie. De doorzoekingen vonden plaats in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Zutphen.

Er zijn 7 verdachten aangehouden. Er is administratie en er zijn computers en telefoons in beslag genomen. De verdenking is dat er in de handel van onder meer potten, pannen en messensets aan bedrijven in Spanje, Italie, Duitsland en Frankrijk invoerrechten en omzetbelasting is ontdoken en dat er grote sommen geld zijn witgewassen.

Vermoedelijk werd er niet daadwerkelijk geleverd aan de buitenlandse bedrijven maar werd dit voorgespiegeld door middel van valse facturen en betalingen door die buitenlandse bedrijven, welke betalingen mogelijk waren omdat een aantal van de verdachten ten behoeve van deze betalingen contant geld naar het buitenland bracht. De goederen verdwenen in Nederland en andere Europese landen in het zwarte circuit. Het vermoeden bestaat dat meer dan 22 miljoen euro is witgewassen en 5 miljoen euro aan belasting is ontdoken.

Behalve in Nederland zijn ook in het buitenland doorzoekingen verricht. Eurojust en Europol hebben hierbij een coördinerende rol gehad. De Belastingdienst heeft onder andere beslag gelegd op auto’s, panden, inboedel en voor circa 6 miljoen euro aan aanslagen opgelegd.
Provincie:
Tag(s):