zaterdag, 13. september 2008 - 16:48

ACP plaatst vraagtekens bij het boetebeleid

Groningen

De Algemene Christelijke Politiebond zet vraagtekens bij het boetebeleid in Nederland. Hierbij worden niet de boetes bedoeld die worden uitgedeeld in bepaalde (gevaarlijke) situaties, maar de ACP ziet dat sommige boetes moeten worden uitgedeeld om de schatkist te spekken. Dit schrijft de politiebond op haar website.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp had al eerder het boetebeleid aangekaart. Van de Kamp zei dat het schrijven om het schrijven slecht voor het imago is van de politie. Ook de prestatiecontracten zou volgens Van de Kamp vraagtekens oproepen bij de collega’s op straat.

Ook de verhoging van de bedragen van de verkeersboetes roept veel weerstand op bij leden van de ACP. In een poll laten leden weten dat 91% het niet eens is met de stelling dat de verhoging van de boetes de verkeersveiligheid tegoeden komt. Volgens de politiebond is de verhouding tussen de ernst van de ovetreding en het boetebedrag zoek geraakt. Voorbeeld hiervan is de stijging van de boete voor het niet dragen van de autogordel. Binnen vijf jaar is deze gestegen van 30 naar 90 euro.

‘De verhoging van de boetes leidt tot meer confrontaties tussen burgers en politieambtenaren. Het beeld van de politieman of -vrouw als rechtshandhaver verschuift naar dat van bonnenjager en belastingambtenaar, mede gevoed door de uitspraak van het kabinet dat de hogere boete-inkomsten kunnen worden gebruikt om gratis schoolboeken (mee) te financieren. Noch de politieambtenaar, noch de burger begrijpt dit. Tot slot is het ook schadelijk voor het beeld van de overheid zelf, aldus de ACP
Provincie:
Tag(s):