donderdag, 9. oktober 2008 - 16:20

Actie tegen mega-scharrelstal

Gasselternijveenschemond

Wakker Dier start een procedure tegen een megastal in Gasselternijveenschemond. De ondernemer wil zijn bedrijf uitbreiden naar 244.000 scharrelkippen. Daarmee zou de stal ruimschoots de grootste scharrelstal van Nederland worden. Wakker Dier procedeert al jaren tegen de megastal met procedures tegen de megavarkensflat De Knorhof en tegen de grootste legbatterij in Groesbeek. “Dieren horen niet in megastallen, ook scharreldieren niet!�, aldus een woordvoerder: “Zulke stallen zijn een opeenhoping van dierenleed en milieuvervuiling – en dan op megaschaal.�

Scharrelhallen zijn verre van ideaal als het gaat om dierenwelzijn: scharrelkippen komen nooit buiten en leven met 9 andere kippen op een vierkante meter. De snavels van scharrelkippen worden afgeknipt. Scharrelen op megaschaal is dan ook een megastap de verkeerde kant uit, volgens Wakker Dier.

In 2004 was het gemiddeld aantal leghennen in een scharrelbedrijf nog 18.000 (LEI). Met de nieuwe generatie stallen wordt dit aantal steeds groter. Wakker Dier wil deze trend een halt toeroepen. Nu ligt de grootste scharrelstal in Oirschot met 136.000 legkippen. De nieuwe stal in Aa en Hunze zou bijna twee maal zo groot worden.

Uitbreiding op deze schaal brengt problemen met zich mee: als er bijvoorbeeld brand of een ziekte uitbreekt in een megastal, is het dierenleed megagroot. Bovendien wordt door het bouwen van megastallen de stap naar een meer diervriendelijke houderij met uitloop onmogelijk gemaakt: waar moeten al die 244.000 kippen ooit nog buiten scharrelen?

Wakker Dier diende woensdag, samen met de coöperatie Mobilisation for the Environment, bezwaar in bij de gemeente Aa en Hunze tegen de aangevraagde milieuvergunning. De 244.000 legkippen zullen een enorme hoeveelheid ammoniak en fijnstof het nu nog schone Drentse landschap in pompen. Uit de milieurapportage blijkt bijvoorbeeld dat het bedrijf een ammoniakuitstoot zal hebben die het tienvoudige is van een gemiddelde veestal. Behalve Wakker Dier tekenden ook omwonenden bezwaar aan tegen de kippenfabriek die de lucht en het landschap van Drenthe zal verpesten.
Provincie:
Tag(s):