donderdag, 19. juni 2008 - 23:21

Acties niet denkbeeldig bij Emmer thermostaatmaker Honeywell

Emmen

De leden van CNV Metaaltechniek bij thermostaatmaker Honeywell in Emmen hebben vandaag het spreekwoordelijke vuur zelf maar opgestookt. In zogenaamde driekwartvergaderingen beslisten de werknemers in meerderheid dat ze in actie willen komen tegen de directie. Die wil het bedrijf verhuizen en 130 mensen op straat zetten.

Al op 24 januari stelde de Honeywell-directie vakbonden en ondernemingsraad op de hoogte van de plannen. De verplaatsing van productie naar het Tsjechische Brno en reductie van ondersteunende diensten en van de ploegendienst van drie naar twee kost circa 130 arbeidsplaatsen. De ondernemingsraad adviseerde desgevraagd negatief en kon alleen akkoord gaan met een reductie van vijf arbeidsplaatsen door productieverplaatsing naar Italië. Belangrijkste reden is dat or en vakbonden Honeywell verdenken van winstmaximalisatie. Ook bestuurder Gerard van Dijk van CNV Metaaltechniek veronderstelt dat de locatie Emmen niet zozeer verliesgevend is voor Honeywell “maar dat er slechts minder winst wordt gemaakt�. Mede door dit vermoeden wil de bond sowieso een sociaal plan in het kader van deze reorganisatie met een reële ontslagvergoeding.

“De Honeywell-directie beroept zich op algemene armoe en stelt zelfs lager dan een gewone kantonrechtersformule uit te komen. Daar gaan onze leden niet mee akkoord. En al doende heeft Honeywell deze actie dus over zichzelf afgeroepen�, stelt Gerard van Dijk.
Het is momenteel nog niet bekend wanneer actie wordt gevoerd. Van Dijk: “Uiteraard zullen we de onderneming per ultimatum laten weten wat we willen ontketenen. En dat biedt Honeywell eveneens de gelegenheid om met een serieus tegenvoorstel te komen. De laatste gelegenheid, dat wel.�
Provincie:
Tag(s):