donderdag, 8. mei 2008 - 21:41

Acties streekbusvervoer in examentijd aangepast

Amsterdam

De vakbonden hebben besloten de vorm van hun acties in het openbaar vervoer tijdens de examenperiode aan te passen. Ze willen hiermee tegemoet komen aan de argumenten van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), waar donderdagochtend overleg mee is geweest. Voor de geplande actiedagen 20, 21 en 22 mei is besloten om niet de gehele dag, maar alleen buiten de spitsuren te staken. Tijdens de spits zullen de bussen gewoon rijden en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd.

Ook hebben de bonden besloten dat, als werkgevers voor die tijd nog niet op hun eisen zijn ingegaan, ze ook op 27, 28 en 29 mei op die manier actie gaan voeren. Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

De bonden willen met hun acties niet meer overlast voor scholieren en reizigers veroorzaken dan strikt noodzakelijk. In samenspraak met scholierenbelangenorganisatie LAKS is de oplossing gevonden van het staken buiten de spitsuren in de examenperiode. Het LAKS is uitermate tevreden met de open en constructieve houding van de bonden. Zo kunnen scholieren toch met de bus naar hun examen.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De onderhandelingen daarvoor liepen in begin april vast.
Categorie:
Tag(s):