dinsdag, 2. september 2008 - 16:38

Ad Verbrugge wint VU-onderwijsprijs

Amsterdam

Ad Verbrugge, docent Filosofie aan de Vrije Universiteit, heeft maandag 1 september tijdens de Opening Academisch Jaar de VU-onderwijsprijs 2008 in ontvangst mogen nemen. De jury, bestaande uit VU-studenten, prees zijn eigenzinnige manier van lesgeven die zich kenmerkt door improvisatie, actualiteit en diepgang.

Ook de wijze waarop hij zowel binnen de VU als landelijk pleit voor de vorming van hechte leergemeenschappen maakt hem de terechte winnaar. De prijs van tienduizend euro mag Verbrugge naar eigen inzicht besteden aan de verbetering van het onderwijs aan de VU. Naast Verbrugge waren Joris van Eijnatten, docent Cultuurgeschiedenis, en Joke van Saane, docent Godsdienstpsychologie, genomineerd voor de VU-onderwijsprijs.

Verbrugge begon zijn academische loopbaan in Leiden, maar is sinds 2002 docent Filosofie aan de VU. Hij staat bij zijn studenten bekend om zijn toewijding en de intensiteit van zijn colleges. In de nationale media geniet hij de nodige aandacht, vooral vanwege zijn uitgesproken visie op het middelbaar en hoger onderwijs. Hij is oprichter van de Vereniging Beter Onderwijs Nederland.

Een van zijn studenten schreef over Verbrugge: 'Niet alleen de onderwerpen die de heer Verbrugge behandelt, maken zijn vakken aantrekkelijk, ook zijn manier van lesgeven spreekt velen aan. <...> Zo kan hij midden in een uitleg plotseling opstaan en al redenerend door de collegezaal wandelen. Vervolgens blijft hij even stilstaan voor het raam om diep in gedachten verzonken uit te kijken over het Amsterdamse Bos en gaat dan weer verder met zijn verhaal. Op zulke momenten is iedereen in de collegezaal muisstil en luistert men geboeid naar zijn uiteenzetting. Het aansprekende hiervan is dat de heer Verbrugge op dit soort momenten afwijkt van de normale behandeling van de collegestof en in plaats daarvan verwijst naar verwante problemen in de huidige tijd.' Door de flexibele opzet van zijn colleges - die overigens stoelen op gedegen vakkennis en voorbereiding - kan hij dergelijke intellectuele uitstapjes maken.
Categorie:
Tag(s):