vrijdag, 23. mei 2008 - 11:38

‘Agent Mulder’ krijgt drie jaar cel

Den Haag

Twee Hagenaars die ouderen voor tienduizenden euro’s hebben opgelicht, zijn tot forse celstraffen veroordeeld. Ze ontfutselden als ‘agent Mulder’ en ‘de buurjongen’ bejaarden hun pinpas en pincode.

Terugbetalen
De hoofddader, een dertigjarige Hagenaar, kreeg drie jaar cel. Zijn mededader kreeg achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zij moeten de slachtoffers 12.000 euro terugbetalen. Twee andere verdachten werden vrijgesproken.

De ervaringen van de slachtoffers waren vrijwel identiek. Kort na thuiskomst belt ‘de buurjongen’ aan. Hij vertelt het slachtoffer dat de politie zojuist is langs geweest: er is ingebroken. Op dat moment rinkelt in het huis van het slachtoffer de telefoon. Het is ‘agent Mulder’. Hij is, precies zoals de buurjongen al vertelde, net aan de deur geweest. ‘Agent Mulder’ moet zo snel mogelijk de pinpas hebben om deze te blokkeren.

Vertrouwen
Als het slachtoffer meldt dat de benen niet meer zo goed werken, heeft ‘agent Mulder’ dé oplossing: “Geeft u die maar aan uw buurjongen mee, hij is absoluut te vertrouwen.� Daarna volgt een tweede telefoontje waarin ‘agent Mulder’ om de pincode vraagt. Alle slachtoffers geven de code. Minuten later zijn de slachtoffers duizenden euro’s armer.

Knabbelteam
Een speciaal rechercheteam startte een onderzoek omder de naam ‘Knabbelteam’, naar het vermaarde eekhoorntjesduo Knabbel&Babbel. De leden van het Knabbel-team gingen op zoek naar camerabeelden die mogelijk van de verdachten zijn gemaakt bij pinautomaten. In september 2007 stuitte het team op goede beelden. November 2007 werden de twee verdachten aangehouden.
Provincie:
Tag(s):