woensdag, 28. mei 2008 - 21:07

‘Digitale snelweg-misbruikers’ op heterdaad betrapt

Den Haag

De Haagse Hogeschool komt met een format voor een nieuw televisieprogramma. In het programma Digitale Snelwegmisbruikers worden 'digitale snelwegmisbruikers' aangepakt. Het programma brengt in beeld hoe mensen, als zwakke schakel in het beveiligen van informatie, de ene blunder na de andere begaan. Dit heeft de Haagse Hogeschool bekendgemaakt.

Iedereen kent de verhalen wel: een oude computer bij het grofvuil, een laptop in een geparkeerde auto of een USB-stick die per ongeluk achterbleef in de trein. Mensen spelen een cruciale rol bij het beveiligen van bedrijfsinformatie.

Het programma Digitale Snelwegmisbruiker gaat 'undercover' bedrijven en instanties binnen op zoek naar wachtwoorden die op pc's zijn geplakt, rondslingerende laptops, Cd's en USB-sticks en onbeveiligde draadloze internetverbindingen.

Natuurlijk kan elk bedrijf een bezoek van het undercoverteam verwachten, maar juist die organisaties die extra gevoelig zijn voor fouten en lekken in de informatiebeveiliging, vragen erom getoetst te worden. Een presentator zal samen met een specialist de bedrijven confronteren met de mogelijke gevolgen van hun gedrag.

De Haagse Hogeschool denkt erover met producenten te gaan praten, maar sluit de mogelijkheid niet uit dat zij het programma zelf online gaat produceren. Een voorproefje van Digitale Snelwegmisbruikers? Klik hier voor blunders in beeld!

Information Security Management
Aanleiding voor het programma is de nieuwe opleiding Information Security Management (ISM), waarmee De Haagse Hogeschool september dit jaar start. Bij deze opleiding staat de rol van de mens in beveiliging van (digitale) informatie centraal.

Bij ISM leren studenten wat er technisch, organisatorisch én menselijkerwijs mogelijk en al dan niet noodzakelijk is om informatie te beveiligen. Het televisieprogramma moet bijdragen aan de bewustwording van dit steeds belangrijker wordende onderwerp.
Categorie:
Tag(s):