dinsdag, 30. september 2008 - 11:17

“Neem het 'hertenbord' weer serieus�

Arnhem

Al decennia lang waarschuwen verkeersborden langs de wegen in bosrijke gebieden weggebruikers voor overstekend wild. Of verkeersdeelnemers de waarschuwingsborden vandaag de dag nog in het oog springt valt te bezien.

Jaarlijks zijn er in Nederland duizenden aanrijdingen met wild. Afgelopen weekend in Epe botste een 26-jarige motorrijder op een edelhert dat de weg op sprong. De motorrijder is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De zoogdiervereniging VZZ waarschuwt vandaag weggebruikers.

In heel Nederland is het aantal edelherten, reeën, damherten en wilde zwijnen de afgelopen jaren explosief toegenomen. De opmars van het wild komt door meer voedsel en warmere seizoenen. Daardoor neemt ook de verkeersveiligheid af, aldus een woordvoerder van VZZ tegenover BlikopNieuws.

“Verkeersdeelnemers moeten de waarschuwingsborden weer serieus gaan nemen. Daarnaast moet men de snelheid aanpassen�, aldus de zegsman.

Op sommige plekken in bosrijke gebieden zijn er al extra snelheids-beperkingen ingesteld. Op de N291, van Kleef naar Gennep, zijn onlangs sensoren in de bossen aangebracht. Wanneer het wild iets te dicht langs de weg komt, gaat er een waarschuwingsbord knipperen dat het verkeer tijdig waarschuwt. Alleen daar al nam het aantal aanrijdingen met 70 procent af.

Veilig Verkeer Nederland adviseert automobilisten hun snelheid op 80 kilometerwegen waar wild oversteekt, aan te passen naar 60 kilometer per uur.
Provincie:
Tag(s):