woensdag, 18. juni 2008 - 17:26

“Prehistorisch� varken overleden

Eindhoven

Afgelopen zondag, 15 juni 2008, is Trees, het varken van Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven, overleden. Zij droeg al een tijdje een tumor met zich mee, als gevolg daarvan is besloten het dier in te laten slapen. Trees is bijna 15 jaar geworden en wordt ter beschikking gesteld aan de archeologische dienst voor onderzoek.

Een leeftijd van 15 jaar is uitzonderlijk omdat de meeste varkens niet ouder worden dan 10 jaar. Vanwege haar hoge leeftijd en omdat ze afkomstig is uit een speciaal terugfokproject zal Trees ter beschikking worden gesteld aan de wetenschap. Door onderzoek verwacht de archeologische dienst uniek vergelijkingsmateriaal te krijgen.

Het is al jaren een raadsel: de leeftijd van Trees. Vorig jaar zijn er in de archieven van het museum documenten gevonden van Trees. Wat blijkt: Trees is begin december 1993 naar het Prehistorisch Openluchtmuseum (sinds 2002: HOME) gekomen. Uit de documenten blijkt dat ze dan ongeveer vier maanden oud is. Wat betekent dat ze eind juli/begin augustus 1993 is geboren.

Trees kwam vergezeld met drie andere varkens uit het Duitse Freilichtmuseum Oerlinghausen waar de ouders van Trees woonden: Fridolin III en Ella. Deze twee varkens kwamen weer uit Düppel (openluchtmuseum aan de rand van Berlijn). In Düppel zijn ze sinds 1980 bezig met het terugfokken van varkens aan de hand van middeleeuwse afbeeldingen met als doel een middeleeuws varken. Het teruggefokte soort hebben ze de Düppeler Weideschwein genoemd.
Provincie:
Tag(s):