donderdag, 27. maart 2008 - 22:10

“Tegen mij kuj Drents praoten�

Emmen

De Taolschultes van "Het Huus van de Taol" hebben donderdagmiddag in alle Drentse gemeenten op het gemeentehuis de burgemeester of diens plaatsvervanger een button opgespeld met de tekst "Tegen mij kuj Drents praoten". In Emmen kreeg wethouder Evenhuis van streektaalvertegenwoordiger Siebe Witteveen de button opgespeld. Anne Doornbos voorzitter van "Het Huus van de Toal" speldde gelijktijdig de commissaris van de Koningin, Relus ter Beek in het provinciehuis de button op.

Dat veel mensen de streektaal een warm hart toedragen is een gegeven. Tevens is het een feit, dat dit aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is. Het "Huus van de Taol" heeft daarom, in navolging van de sticker met de tekst “Hier kuj Drents praoten�, een button laten ontwerpen met daarop de tekst “Tegen mij kuj Drents praoten�.

Met de button geven mensen aan, dat ze waardering hebben voor de streektaal, dat ze dit onderdeel van ons collectieve cultuurgoed een warm hart toedragen en dat ze het kunnen verstaan. Ook als mensen zelf niet Drentstalig zijn, kan men de button heel goed dragen. Het dragen ervan vertelt louter, dat de communicatie niet in het gedrang komt als de ander zijn of haar Drents praat.

Het is de bedoeling, dat de button in elk geval vrijdag 28 maart gedragen wordt op de Dag van de Streektaal. Deze dag kan gezien worden als de eerste aanzet tot een noordelijke ‘Dag van de Streektaal’. Op heel veel plaatsen in Drenthe zullen deze vrijdag mensen zichtbaar met de speld “Tegen mij kuj Drents praoten� rondlopen
Provincie:
Tag(s):