vrijdag, 20. juni 2008 - 16:11

‘Opel Eye’ leest verkeersborden en verhoogt veiligheid

Opel introduceert een primeur: een camera die bestuurders op twee manieren helpt. De functie ‘Traffic Sign Detection’ leest borden met maximumsnelheden of inhaalverbod en geeft deze weer in het instrumentenpaneel. De ‘Lane Departure Warning’ waarschuwt bestuurders wanneer ze ongemerkt afwijken van hun rijstrook. Samen hebben deze twee systemen een positieve invloed op de rijveiligheid, verminderen ze daarnaast stress en kunnen dure boetes voor snelheidsovertredingen voorkomen.

'Deze nieuwe voorzieningen passen in Opels filosofie waarbij het rijplezier wordt verhoogd door bestuurders te helpen zonder hun controle te verminderen,' aldus Hans Demant, managing director van Opel. 'Concreet betekent dit dat het systeem de bestuurder informatie geeft zonder tussenbeide te komen.'

De groothoekcamera met hoge resolutie en de processoren worden het ‘Opel Eye’ (het Opel-oog) genoemd. Het systeem werd gezamenlijk ontwikkeld door ingenieurs van GM/Opel in Rüsselsheim en specialisten van toeleverancier Hella. De camera, die zich tussen de voorruit en de achteruitkijkspiegel bevindt, detecteert verkeersborden en wegmarkeringen. Het is niet veel groter dan een mobiele telefoon maar kan dertig beelden per seconde registreren. Twee signaalprocessoren en door GM gepatenteerde software, filteren en lezen de foto's.

De functie ‘Traffic Sign Detection’ kan borden met een snelheidsbeperking of inhaalverbod lezen en de bestuurder informeren wanneer de beperking wordt opgeheven. Afhankelijk van de lichtomstandigheden begint het systeem verkeersborden al vanaf honderd meter afstand te lezen. De camera focust op cirkelvormige patronen en identificeert vervolgens de getallen erin via contourvergelijking. Wanneer een foto overeenkomt met een verkeersbord in de software van de auto, wordt het verkeersbord weergegeven in het instrumentenpaneel.

Het systeem geeft steeds de meest relevante informatie weer om de veiligheid te waarborgen en filtert verschillende verkeersborden eruit om de bestuurder niet te overweldigen. Als er twee verkeersborden vlak bij elkaar worden herkend, geeft het systeem voorrang aan speciale borden, zoals “verboden in te halen�, boven snelheidsbeperkingen.

De waarschuwingen worden gedurende enkele seconden weergegeven met een symbool in het midden van het instrumentenpaneel tussen de grote ronde wijzerplaten. Bovendien kunnen bestuurders op elk moment het laatst gedetecteerde verkeersbord opnieuw oproepen met een druk op een toets op het stuurwiel. Traffic Sign Detection kan worden geactiveerd via een subpagina in het menu van de boordcomputer.

Aangezien de camera in real time werkt, geeft Opel Eye meer accurate informatie dan draagbare navigatiesystemen waarin snelheidsbeperkingen zijn opgeslagen. Wanneer een snelheidsbeperking wordt gewijzigd door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, heeft Opel Eye het gezien.
Categorie:
Tag(s):