vrijdag, 22. februari 2008 - 10:08

‘Pijnstillers veroorzaken chronische hoofdpijn’

Leiden

‘Als je iedere dag een aspirientje neemt, puur om de hoofdpijn voor te zijn, is de kans groot dat gewone hoofdpijn chronisch wordt en je verslaafd raakt aan pijnstillers.' Dat stelt Natalie Wiendels van de universiteit van Leiden die onderzoek deed bij overmatig gebruik van pijnstillers.

Uit haar onderzoek blijkt dat maar liefst vier procent van de Nederlanders inmiddels lijdt aan chronisch hoofdpijn. Een aanzienlijk groter deel dan altijd werd gedacht.

Er is sprake van chronische frequente hoofdpijn (CFH) als je meer dan veertien keer per maand hoofdpijn hebt over een periode van minstens drie maanden. Het is de vraag wanneer ‘gewone’ hoofdpijn, die een paar keer per week de kop op steekt, overgaat in chronische hoofdpijn. Volgens Wiendels heeft dat voor een groot deel te maken met het overmatig gebruik van pijnstillers (analgetica). Meer dan zestig procent van de mensen die lijdt aan CFH, gebruikt immers te veel analgetica.

Zij pleit in haar proefschrift dat daarom bij iedere reclame voor pijnstillers een waarschuwingsblok moet komen, net als bij sigaretten’.
Categorie:
Tag(s):