woensdag, 16. januari 2008 - 20:00

‘Quintessential Bach'

Amsterdam

Op 25 januari aanstaande is er een zeer bijzonder Bachconcert in de speciaal hiervoor verwarmde Westerkerk te Amsterdam. Meesterorganist Jean Guillou uit Parijs en de Nederlandse topcelliste Quirine Viersen verzorgen samen het programma. Ze zullen samen een duet spelen BWV 1028 - een uitzonderlijk staaltje meesterschap van Guillou om het orgel met zo'n dynamisch bereik toch harmonieus de cello te laten begeleiden!

De twee solisten zullen een duet voor orgel en cello ten gehore brengen BWV 1028. Tevens speelt Quirine Viersen de cellosonate solo nummer 4 van Bach.

De rest van het programma wordt door de fameuse Jean Guillou verzorgd -organist van de St Eustache kerk in Parijs. In Amsterdam zal hij op onnavolgbare wijze ten gehore brengen van J.S. Bach:
Preludium en Fuga a mineur BWV 543
Triosonate #1 BWV 525
Preludium en Fuga G Majeur BWV 541
Wachet auf ruft uns der Stimme BWV 645
Toccata en Fuga F majeur BWV 540
en een improvisatie.

Zoals een Fransman op leeftijd (77) betaamt, is Guillou zeer gecharmeerd van leuke jonge vrouwen. Het duet met Quirine zal alleen daarom al een extra intensiteit krijgen.

Jean Guillou is de beroemde organist uit de St Eustachekerk in Parijs, waar hij regelmatig concerten geeft die zo goed bezocht zijn, dat videoschermen op het plein van de Hallen moeten worden neergezet voor publiek dat niet in de kerk past. Bij staatsbezoeken brengt de President vaak zijn gasten - waaronder de Koningin van Engeland - mee naar die kerk om Guillou zijn kunsten te laten vertonen. Veelzijdig mens, noemt hij zichzelf dan ook niet slechts organist, maar componist (bijvoorbeeld stuk voor 8 orgels tegelijk "la revolte des orgues opus 69") en organoloog. Zo is hij de ontwerper van een orgel met 12 speeltafels op Tenerife!
Quirine Viersen (35) heeft een intens en virtuoos spel dat perfect aansluit bij de vrije interpretatie van de strakke barok door Guillou. Ze speelde met vele grote dirigenten waaronder Bernard Haitink en Zubin Mehta. Ze won talloze prijzen.
Categorie:
Tag(s):