zaterdag, 15. november 2008 - 21:48

‘Sluipende moordenaar’ pakt twee gezinnen

Amsterdam

Zaterdag zijn bij twee incidenten in Amsterdam in totaal zeven mensen met koolmonoxide-vergiftiging opgenomen in verschillende ziekenhuizen.

Het eerste koolmonoxide-incident deed zich ’s middags voor aan Van Oldenbarneveldtstraat. Daar liepen een moeder en haar twee kinderen vergiftiging op.

Vanavond ging het om twee ouders en twee kinderen uit de Amsterdamse Descartesstraat die met tekenen van koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis belandden.

In beide gevallen werd de brandweer gealarmeerd toen de gezinsleden thuis last kregen van versufheid, misselijkheid en/of hoofdpijn. De brandweer constateerde in beide gevallen dat er inderdaad sprake was van een verhoogde concentratie van het giftige koolmonoxide. In de Van Oldenbarneveldtstraat ging het om een goed geïsoleerde woning met een open geiser zonder afvoer, de woning in de Descartesstraat had ook een open geiser, maar was niet geïsoleerd. In beide gevallen hadden leden van het gezin lang gedoucht.

De brandweer controleerde ook de naast- en bovengelegen woningen op koolmonoxide. Het advies van de brandweer aan de bewoners is om tijdens gebruik van warm water de ruimte waarin de geiser hangt, goed te ventileren. Aangezien koolmonoxide reuk- en kleurloos is, hebben mensen niet in de gaten dat ze aan koolmonoxide worden blootgesteld. Aan langdurige blootstelling kan je zelfs overlijden. Daarom is een ander advies van de brandweer een koolmonoxidemelder in huis op te hangen.

Er is een aantal indicaties die op het gevaar van koolmonoxide wijzen. In een woning moet je vooral letten op de vlam in de geiser, kachel of cv-installatie. Deze hoort blauw van kleur te zijn. Is de vlam oranje, wijst dit op de aanwezigheid van koolmonoxide. Ook beslagen ramen zijn een indicator van gevaar. Vrijgekomen waterdamp die door een verkeerd of niet werkende afvoer niet verdwijnt, zorgt voor beslagen ramen.

Nu het buiten kouder is en bewoners de ramen het liefst gesloten houden, zien de brandweer en ambulancedienst een toename van het aantal koolmonoxidegevallen.

Blikop112.nl (onderdeel van BlikopNieuws), het multidisciplinaire platform voor hulpverleners, adviseert net als de brandweer om naast rookmelders ook een koolmonoxidemelder aan te schaffen en in de buurt van de geiser of ketel op te hangen. Wanneer je een dergelijke vergiftiging oploopt duurt het namelijk vaak tientallen jaren voor het gif uit je bloed is.
Provincie:
Tag(s):