vrijdag, 4. april 2008 - 11:42

‘Vondst op zolder geeft mobilisatie 1939 kleur’

Apeldoorn

Kort geleden kreeg CODA via de heer E.J.Stokking een prachtige verzameling in handen van 215 kleurendia’s over Apeldoorn in de jaren 1939-1948.Onder de verzameling bevinden zich een 20-tal zeer bijzondere kleurenopnamen van de mobilisatie van eind augustus 1939, gemaakt met een Leica kleinbeeldcamera door Jan Stokking (1916 -1975).

Bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zijn slechts enkele kleurenopnamen van de mobilisatie bekend. Deze reportage over de mobilisatie is daarom van groot historisch belang en van 15 april tot en met 12 mei 2008 te zien in CODA Museum.

“De vondst is een goed voorbeeld van wat men mogelijk allemaal nog op zolder heeft liggen over deze periode. Het sluit aan bij het speciale programma van het Ministerie OC&W ‘Erfgoed van de oorlog’. We zijn blij met dit unieke materiaal en voegen dit toe aan onze digitale Beeldbank van ruim 20.000 foto’s,“ zegt Margot Jongedijk, conservator en historicus bij CODA.

De expositie foto’s en krantenartikelen in de museumzaal neemt de bezoeker mee terug naar die dramatische dagen in augustus 1939. De foto’s laten zien hoe de vordering van paarden en het vertrek van militairen naar hun mobilisatiebestemming in z’n werk ging. De boeren en kleine leveranciers met hun paarden verzamelen zich in de straten rond het Marktplein van Apeldoorn, waar de paarden gekeurd worden en in ontvangst genomen. De paarden vormen lange rijen in de Deventerstraat en in de Parkenbuurt. Soms gadegeslagen door vrouwen met kinderen. Op andere foto’s staan militairen te wachten op de trein die ze naar hun mobilisatiebestemming brengt. Verder is er een foto met enkele militairen bij de IJskoning aan de Hoofdstraat in Apeldoorn.

Met verschillende boeken uit het archief over de oorlog kan men aan de leestafel de rust en tijd nemen voor de expositie en achtergrondinformatie.

In het Kenniscentrum (gratis toegankelijk) is ook een vitrine ingericht met voorwerpen en affiches over de mobilisatiedagen. In de zomermaanden wordt een nieuwe selectie uit de verzameling Stokking met veel meer unieke kleurenopnamen in het Kenniscentrum getoond. OproepWat deze foto’s ook zo bijzonder maakt, is dat er veel mensen in kleur op te zien zijn. CODA is dan ook erg benieuwd naar de reacties van bezoekers en of zij familieleden en bekenden op de foto’s herkennen! Maar ook of ù nog foto’s op zolder heeft liggen.

Jan Stokking dreef samen met zijn vader een groothandel in groente en fruit aan de Kanaalstraat in Apeldoorn. Hij was bevriend met de Apeldoornse prof-fotograaf A.C. Stokhuyzen en begon net voor de oorlog als amateur te fotograferen. In de jaren 1940-1945 kan Stokking geen kleurenfilm meer verkrijgen, maar daarna is hij nog lange tijd als amateurfotograaf actief geweest. De kleuropnames zijn 70 jaar oud en vanzelfsprekend niet vergelijkbaar met digitale prints van nu. De kleur in de foto’s maakt dat er een heel ander beeld van die tijd ontstaat dan we gewend zijn.

Het NIOD ontwikkelt samen met de oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra de Foto Beeldbank WO II. Op 24 april 2008 wordt de beeldbank gepresenteerd. Via internet is dan een groot deel van de unieke WO II-foto’s digitaal beschikbaar. Ook de foto’s van de heer Stokking worden hieraan toegevoegd. De beeldbank moet vervolgens worden uitgebreid met andere belangrijke WOII-fotocollecties.
Provincie:
Tag(s):