donderdag, 27. maart 2008 - 22:04

‘Ziek van je eigen huis’

Amersfoort

In de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst zijn honderden mensen chronisch ziek geworden van hun huis met een energiezuinige balansventilatie. Het VARA/NPS programma Zembla belicht de keerzijde van de energiezuinigheid en reconstrueerde in Amersfoort wat er fout ging. Uiteindelijk blijkt dat alle partijen wel iets verkeerd hebben gedaan.

Zowel de ontwerpers als de installateurs en de bouwers maakten fouten. Maar ook de gemeente Amersfoort faalde, omdat die niet heeft toegezien op de vergunningen en het naleven van wettelijke ventilatie-eisen in de bouw.

Bewoners uit Vathorst zeggen dat het voelt alsof ze in een plastic kooi wonen waar ze door een klein gat moeten ademhalen. Ze ervaren hun eigen huis letterlijk als ‘verstikkend’ en zeggen dat ze ‘langzaam worden vergiftigd’. Het programma trof in Vathorst gezinnen die last hebben van telkens terugkerende long- en oogontstekingen en astma. Baby’s en kinderen zijn voortdurend benauwd en kortademig en hebben soms extra beademing nodig.

In heel Nederland zijn er zo’n 400.000 huizen met balansventilatie. De problematiek is dus breder dan alleen in Amersfoort. De keus voor dit soort systemen komt voort uit het beleid van de rijksoverheid om steeds energiezuiniger huizen te bouwen. Het risico op gezondheidsklachten kan daardoor echter groter worden. De ZEMBLA-aflevering ‘Ziek van je eigen huis’ is zondag 30 maart om 21.45 uur te zien bij de VARA/NPS op Nederland 2.
Categorie:
Tag(s):