zondag, 21. december 2008 - 20:05

Afellay bezorgt Feyenoord rampjaar

(Elfvoetbal) Het jaar 2008 gaat voor Feyenoord de boeken in als het slechtste kalenderjaar ooit. Dat negatieve clubrecord werd zondagmiddag gevestigd door de 1-0 nederlaag tegen PSV. Een doelpunt van Ibrahim Afellay bleek genoeg voor een Eindhovense overwinning.

De van een blessure teruggekeerde PSV'er bezorgde Feyenoord de vijftiende nederlaag in de 32 competitiewedstrijden die de Rotterdammers dit jaar speelden. Een topclub meer dan onwaardig en juist in het jaar dat Feyenoord haar honderdste verjaardag viert. Vieren gebeurt dan ook vooral buiten de lijnen, want wat op het veld is te zien geeft weinig reden tot polonaise.

Voor het eerste fluitsignaal kregen de Rotterdammers al een tik te verwerken. Doelman Henk Timmer viel in de warming-up uit met een blessure, de zoveelste bij Feyenoord, en Rob van Dijk moest hem vervangen. Toen de bal eenmaal rolde ontvouwde zich een wedstrijd zoals verwacht. PSV maakte in eigen huis het spel en jaagde op een snelle treffer. Feyenoord loerde als een vos om een foutje te kunnen afstraffen.

Dat loeren op een counter ligt Roy Makaay wel en dat liet Das Phantom al snel zien. De spits zette met een slim hakballetje Karim el Ahmadi vrij in het strafschopgebied, maar de Marokkaan had teveel tijd nodig en het leer werd van zijn voeten gegleden. Daarna kreeg de PSV-verdediging het makkelijk. Luigi Bruins en Georginio Wijnaldum, de mannen op de flanken bij Feyenoord, trokken steeds naar binnen en liepen zo in een fuik vol PSV'ers.

De thuisploeg had daardoor veel balbezit en kreeg ook de nodige kansen. Achterin gaf Feyenoord teveel ruimte weg, maar voorzetten waren aan Afellay (naast), Dirk Marcellis (kopbal op de lat) en Danko Lazovic (voorlangs) niet besteed. De verder onzichtbare Makaay kreeg het Philips Stadion nog een keer stil. De aanvaller krulde, na een snelle uitbraak, de bal langs Andreas Isaksson. Het speeltuig rolde ook richting doel, maar miste snelheid waardoor Marcellis nog net kon opruimen.

De voorzetten bleven na rust het strafschopgebied van Feyenoord invliegen, alleen werden Lazovic en later invaller Danny Koevermans zelden bereikt. Daarbij speelde Timothy Derijck een belangrijke rol. De verdediger die bij Feyenoord mag vertrekken, kopte veel gevaar weg. De bezoekers kregen in de gaten dat ze met een punt tevreden konden zijn en speelden steeds voorzichtiger. Maar de hoop op iets moois bij Feyenoord werd een kwartier voor tijd aan flarden geschoten door Afellay. De o zo belangrijke aanvaller van PSV pikte een afgeslagen voorzet op en mikte vanaf de rand van het strafschopgebied raak.

De 1-0 uitslag was volgens verliezend trainer Gertjan Verbeek onverdiend. "Een 0-0 of 1-1 had de lading wel gedekt, denk ik. Ik was wel tevreden over de wijze waarop we hebben gevochten, maar aan de bal was het nog onrustig, dat heeft met vertrouwen te maken. Daardoor nemen spelers minder initiatief en spelen ze liever een balletje breed."

De man van de enige goal zag dat anders. "We hebben verdiend gewonnen", zei Afellay. "Feyenoord speelde afwachtend, wachtte op onze fouten. Wij hebben tot de laatste minuut gestreden." De Oranje-international schoot zijn ploeg naar de vierde plaats en denkt dat PSV nog wel kans maakt op de titel. "Ja, dat kan absoluut nog. Maar je kunt niet ontkennen dat AZ op dit moment beter is."
Categorie:
Tag(s):